Sursa: 123rf.com

Dosar penal deschis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța pe numele unui cetățean austriac, care a încercat să mituiască polițiștii Gărzii de Coastă, după ce a fost prins cu un autoturism de lux care era furat.

S-a întâmplat săptămâna trecută, însă polițistul de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă a sesizat totul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Constanța, mai ales că „tratativele” cu cetățeanul austriac fuseseră întregistrate cu echipamentul de tip body-cam pe care omul legii îl avea asupra sa.

Ulterior, cetățeanul austriac a fost acuzat de dare de mită, deoarece, „i-a oferit polițistului o sumă de bani pentru a nu lua măsuri legale” după ce a identificat, pe raza localității Eforie, conducând un autoturism de lux în valoare de circa 100.000 euro, despre care existau date că este furat.

Însă acesta nu a fost singurul caz de corupție sesizat recent DGA. Așa se face că mai multe persoane din diferite județe ale țării sunt cercetate pentru dare de mită, „după ce angajați ai structurilor de ordine și siguranță publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au denunțat, în cursul săptămânii trecute, actele de corupție ale acestora la Direcția Generală Anticorupție. În toate situațiile, momentul dărilor de mită a fost înregistrat cu echipamentele de tip body cam”.

La data de 19 octombrie 2024, în jurul orei 16.40, ofițerii de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au fost sesizați de către un echipaj de poliție format din doi polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Poliția Orașului Săveni, cu privire la faptul că, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza localității, au depistat și oprit în trafic un autocamion cu remorcă condus de un bărbat în vârstă de 43 de ani, întrucât acesta nu utiliza luminile de întâlnire.

După ce polițiștii i-au adus la cunoștință faptul că va fi sancționat contravențional cu amendă, conducătorul auto le-a oferit acestora suma de 200 lei cu titlu de mită, pentru a nu se dispune măsurile legale pentru abaterile constatate. Momentul promisiunii a fost înregistrat cu aparatura tip body cam, iar conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 660 lei. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, cercetările fiind continuate sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani.

O situație similară a fost înregistrată în județul Sălaj, vineri, 18 octombrie 2024. Astfel, un agent de poliție din cadrul Biroului Rutier al Poliției Municipiului Zalău, a sesizat Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Sălaj despre faptul că, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a oprit pentru un control de rutină un autocamion condus de un bărbat din localitatea Cornu, județul Prahova.

Întrucât a constatat nereguli privind timpul înregistrat de dispozitivul tahograf, l-a informat pe conducătorul auto că va dispune sancționarea contravențională, moment în care acesta i-a oferit suma de 150 de lei pentru a nu lua măsurile legale împotriva sa, aspect înregistrat cu body cam-ul din dotarea polițistului. Și în acest caz a fost întocmit dosar penal pentru dare de mită la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj”, detaliază DGA.

Articolul precedentMinistrul PNL al Mediului preferă guvernarea cu PSD