Sursa: Facebook

Agenția Națională de Integritate a făcut public faptul că l-a prins pe primarul din Turda – județul Cluj, cu ceva probleme la capitolul pe care îl analizează.

Mai precis, acesta s-ar fi aflat în conflict de interese pe perioada întregului mandat care tocmai ce se încheie.

Însă, din ce detaliază primarul Cristian Octavian Matei, personal nu știe nimic, în sensul că nu a fost informat depsre modul în care s-a finalizat ancheta ANI.

Oficial, ANI precizează însă că acesta, în calitate de primar al municiiului Turda, în perioada exercitării mandatului (2020 – 2024), „a semnat la data de 17 februarie 2022 un contract de asistență juridică, încheiat între Primăria Municipiul Turda și o societate civilă de avocați cu care persoana evaluată, în calitate de persoană fizică, a încheiat anterior un contract de asistență juridică”.

Matei a mai câștigat un mandat de primar, după ce la alegerile din această vară a obținut, în calitate de candidat PNL, 5785 voturi. Și, în ceea ce îl privește, primarul PNL lasă de înțeles că va contesta raportul, deși acesta nu i-a fost comunicat:

Până în prezent nu mi-a fost comunicat niciun raport de către ANI, în cadrul căruia să se fi reținut vreo stare de conflict de interese, sens în care nu am cunoștință despre existența vreunei constatări despre o asemenea situație. În egală măsură, orice raport întocmit de ANI se supune analizei instanței de judecată, iar doar în baza unei hotărâri judecătorești definitive se poate aprecia dacă există sau nu stare de conflict de interese.

Mai mult, orice conflict de interese, și dacă ar fi aplicat, nu conduce la afectarea exercitarii atribuțiilor și a funcției de primar, acesta rămânând în continuare în exercitarea mandatului deplin pe care îl deține”.

Nu doar primarul din Turda ar fi încălcat prevederile legislației privind integritate, ci și alți aleși locali din țară, mai precizează ANI.

Este vorba despre Linica Stan, consilier local în cadrul CL Mangalia, care „se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 27 iunie 2021, întrucât, exercită simultan cu funcția de membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Municipal Mangalia și o funcție de conducere în cadrul unui partid politic.

De asemenea, menționăm faptul că la data de 13 aprilie 2023, Agenția Națională de Integritate a constatat și conflictul de interese administrativ în cazul lui STAN LINICA, întrucât, În calitate de consilier local a participat la deliberarea și adoptarea unor Hotărâri ale C.L. prin care au fost alocate sume de bani din bugetul local către o asociaţie de utilitate publică. Printre membrii fondatori ai acestei Asociații se află și o organizație al cărei președinte este persoana evaluată, precum și o societate la care soțul și fiul acesteia, dețin calitatea de unic asociat și administrator. Prin adoptarea acestor Hotărâri ale C.L. s-a creat un avantaj patrimonial pentru aceste două entități

Și Toader Balaj din Satu Mare este în atenția ANI, deoarece „în perioada exercitării mandatului de consilier local, a participat la adoptarea unor Hotărâri ale C.L. Racșa privind aprobarea unor protocoale de colaborare între comuna Racșa și o Asociație în cadrul căreia fiul acestuia deține calitatea de membru, în vederea organizării unor evenimente”, în timp ce alesul local Ion Scurtu „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 ianuarie 2021 – 01 februarie 2023, întrucât, a exercitat simultan cu funcția de consilier local și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în aparatul de specialitate al primarului com. Puiești, jud. Vaslui”.

Articolul precedentCiucă, supărat pe PSD, dar se sacrifică: „Ar fi complet iresponsabil din partea noastră să părăsim terenul de luptă și să îi lăsăm să înainteze”
Articolul următorLasconi, despre „ruptura” de PSD, anunțată de liderul PNL: „Încearcă să manipuleze românii”