sursă foto: DNA

Petru Avram, cândva director al director al Administrației Bazinale de Apă (ABA) Prut-Bârlad, este din nou inculpat, pentru a treia oară, într-un dosar instrumentat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție.

Doar anul trecut fostul director a „scăpat” fără inculpare, dat fiind că, anterior, acesta a mai fost trimis în judecată în 2021 – pentru două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată), dar și în 2022 – tot pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar și pentru influențarea declarațiilor, în formă continuată.

Acum, Petru Avram este acuzat de procurorii anticorupție ai Serviciului Teritorial Iași de comiterea a 2 infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, ambele în formă continuată. Iar alături de acesta, în dosar mai sunt inculpate alte două persoane – Sebastian Gabriel Fordea, la data faptelor delegat în funcția de inginer șef al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vaslui, și Laurențiu Nicolae Pricope, la data faptelor delegat în funcția de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Galați, ambii pentru complicitate la abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru altul, în formă continuată.

Faptele, arată procurorii, ar fi avut loc în urmă cu 4 ani, și au legătură cu delegarea de către Avram a celorlalți doi inculpați în funcțiile de conducere. În acest mod, se precizează într-un comunicat, cei trei ar fi contribuit la producerea unui prejudiciu total de 133.454 lei în dauna ABA Prut-Bîrlad, reprezentând drepturile salariale de care au beneficiat în mod nelegal directorii delegați în perioada mai 2020 – ianuarie 2021.

Din acest motiv, în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii asupra unor bunuri aparținând celor trei inculpați.

În calitate de director al ABA Prut-Bârlad, în cursul anului 2020, inculpatul Avram Petru i-ar fi delegat pe ceilalți doi inculpați în funcții de conducere, ulterior cu prelungire, deși niciunul nu îndeplinea condițiile de vechime și experiență necesare pentru ocuparea funcțiilor respective. Concret, Fordea Sebastian Gabriel a fost delegat în funcția de inginer șef în cadrul SGA Vaslui, iar Pricope Laurențiu Nicolae a fost delegat în funcția de director al SGA Galați.

Cei doi au fost încadrați pe baza a două decizii emise/ semnate cu încălcarea prevederilor legale de inculpatul Avram Petru, respectiv o a treia fiind semnată tot în condiții de nelegalitate de un subordonat, la solicitarea inculpatului”, detaliază DNA.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Iași, acolo unde fostul director Avram este inculpat și în cauza care are legătură cu angajarea fostei chelnerițe cu experiență la „Master”, la ABA Prut Bârlad. În dosarul din 2021, inculpați, pe lângă Avram și fosta chelneriță sunt și trei persoane din cadrul unei primării: primarul, viceprimarul și secretarul. Totodată, după scandalul cu „Masterul”, procurorii au găsit o altă angajare fictivă ca rampă de lansare în ABA.

De altfel, tot la Tribunalul Iași este judecat fostul director și în dosarul din 2022, aici faptele având legătură cu modul în care ar fi dispus în mod nelegal ca utilaje și muncitori din subordine să efectueze gratis lucrări pentru deznisiparea a cinci puțuri situate pe un teren al unei societăți comerciale:

Prin aceste demersuri, patrimoniul instituției publice ar fi fost prejudiciat cu suma de 2.506 lei, reprezentând contravaloarea combustibilului și a cheltuielilor cu forța de muncă. În contextul apariției în spațiul public a unei anchete jurnalistice ce viza aspectele menționate mai sus, în datele de 10 și 17 februarie 2020, inculpatul Avram Petru ar fi încercat să-i determine prin constrângere morală pe aceeași subordonați să declare că lucrările respective ar fi fost făcute în afara orelor de program”, preciza DNA.

Articolul precedentMarian Godină, critic la adresa șefului SIAS: „Faceți-vă temele mai bine înainte de a vorbi fără să aveți habar”
Articolul următorPSD spune „nu” modificării legislative propuse de PNL pentru sprijinul candidaturii lui Iohannis la Senat