Foto: Facebook

Surprinzător sau nu, PNL a depus un proiect de lege prin care i se va permite președintelui Klaus Iohannis ca în ultimele trei luni de mandat să poată candida din partea formațiunii pentru o funcție aleasă în Parlamentul României.

Demersul însă fusese deja anunțat de liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, însă nu că ar fi ceva „bătut în cuie”, ci că se iau în calcul „mai multe variante”.

Am zice noi, orice pentru ca președintele Iohannis să nu demisioneze din funcție pentru a putea candida la parlamentare, iar mai apoi să ajungă șef al Senatului. Iar ieri, același Fenechiu a revenit cu informații concrete la Digi 24, în ciuda faptului că, anterior, declarase sus și tare că nu e nimic stabilit:

Este o propunere legislativă care practic îi consacră dreptul președintelui care își încheie mandatul odată cu actualul Parlament, dacă dorește să-și poată continua cariera politică, și rezolvă o problemă. Dacă mă întrebați de ce acum, e pentru că în ultimii 20 de ani alegerile parlamentare nu s-au mai suprapus cu alegerile prezidențiale și noi ne dorim ca președintele, dacă își dorește, să candideze”, a explicat Daniel Fenechiu pentru sursa citată.

Iar Fenechiu chiar este în măsură să explice, dat fiind că proiectul îi aparține, documentul purtând și semnătura liderului deputaților PNL, Gabriel Andronache. Se dorește astfel modificarea și completarea art. 52 din Legea nr.208/2015 privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare:

Articol unic: Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

La articolul 52 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, după alineatui (5) se introduce un nou alineat, alin. (5^) cu următorul cuprins:
(5^) Președintele României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul in care este ales senator sau deputat, Președintele Romaniei este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat și aceea de președinte
”.

Adică mai mult decât clar, la fel de clar cum a fost și în 2004, când fostului președinte al României Ion Iliescu i s-a scris un articol cu dedicație pentru a putea candida la parlamentare. Cu toate acestea, liderul PNL, Nicolae Ciucă – actualmente președinte al Senatului, a susținut tot la Digi 24 că nu este vorba strict de „o persoană anume”.

Deși practic se vrea o rocadă, între Ciucă și Iohannis, pe funcții. Însă nu este vorba doar despre voința liberalilor, ci depind multe și de votul acordat la alegeri.

Nu e vorba de președintele Klaus Iohannis, nu e vorba de o persoană anume. Am făcut acest demers să redăm un drept al oricărui cetățean din România de a fi ales și de a candida. Într-o democrație este normal ca fiecărui cetățan să i se asigure drepturile democratice. (…)

De ce Ciucă sau Marcel Ciolacu, fiind în anumite funcții, au dreptul să candideze și la președinție și pentru o funcție de deputat sau senator? Același lucru este și din cealaltă perspectivă. De ce unui om care nu e condamnat, care respectă prevederile constituționale, i se interzice să candideze la o funcție în stat?”, a explicat Ciucă, cu mențiunea că acest demers nu a fost solicitat de Iohannis, ci este luat în calcul pentru un scor mai bun în alegeri.

E absolut nomal să valorificăm o experiență pe care nu o dobândesc mulți într-o activitate normală, noi ca partid am încercat să valorificăm experiența internațională, în domeniul apărării, experiența profesională.

Nu merită irosită, o folosim. (…) Ne ajută pe noi. (…) a fost ales de 6 milioane de oameni, acum 5 ani, dacă acum are susținerea a 15 – 20 la sută, e suficient pentru a veni în sprijinul unei abordări electorale în mod deosebit pentru PNL”, a mai spus Ciucă.

Că Iohannis nu are astfel de gânduri ar reieși și dintr-un comunicat al Administrației Prezidențiale, în care se preciza că președintele nu va pleca din funcție până la finalul mandatului.

Articolul precedentAnchetă după ce secretara şefă a Universităţii „Carol Davila” a fost găsită fără viață într-un lac din Capitală
Articolul următorKelemen Hunor confirmă că formațiunea pe care o conduce ar mai vrea la guvernare