Un profesor de la Colegiul Național „Sfântul Sava” din Bucureşti, acuzat că a violat un elev şi a agresat sexual un altul, a fost reținut de procurori, apoi plasat sub control judiciar de instanță.
Acesta predă discipline socio-umane la „Sfîntul Sava”, dar este și șef serviciu în Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație al Ministerului Educației, faptele de care este acuzat acesta datând din 2021, când elevii pe care i-ar fi abuzat aveau 16 și, respectiv, 17 ani.
Oficial, informații din dosar au fost făcute publice de procurori, care au precizat că, „au pus în mișcare acțiunea penală împotriva unui inculpat (un bărbat în vârstă de 51 de ani), cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de viol săvârșit asupra unui minor și agresiune sexuală săvârșită asupra unui minor”.
„La data de 02.06.2021, în timp ce se afla într-un apartament situat în mun. București, sector 3, inculpatul a întreținut cu persoana vătămată (un băiat în vârstă de 17 ani) un act sexual oral, profitând de poziția de autoritate și încredere ce decurgea din calitatea sa de profesor al persoanei vătămate.
La data de 17.12.2021, în timp ce se afla într-o locuință din mun. București, sector 3, inculpatul a exercitat acte de natură sexuală asupra persoanei vătămate (un băiat în vârstă de 16 ani), profitând de poziția de autoritate și încredere ce decurgea din calitatea sa de profesor al persoanei vătămate”.
Urmarea a fost că față de inculpat a fost luată măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, apoi a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Sectorului 3 București cu propunere de arestare preventivă. Propunerea a fost însă respinsă, azi noapte:
„Dispune luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpatul SPINEANU-DOBROTĂ SORIN-PAUL, pe o perioadă de 60 zile, începând cu data de 25.07.2024 şi până la data de 22.09.2024, inclusiv. Impune inculpatului SPINEANU-DOBROTĂ SORIN-PAUL ca, pe durata măsurii controlului judiciar, să respecte următoarele obligaţii:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat. b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza, cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la secţia de poliţie desemnată cu supravegherea sa de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
Pe timpul controlului judiciar, impune inculpatului SPINEANU-DOBROTĂ SORIN-PAUL, următoarele obligaţii: a) să nu depăşească limita teritorială a ţării, decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi; b) să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă. c) să nu comunice cu persoanele vătămate, direct sau indirect. Supravegherea respectării măsurii controlului judiciar şi a obligaţiilor impuse inculpatului, se va face de către Secţia 12 Poliţie.
Dispune punerea în libertate a inculpatului reţinut, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Copia prezentei încheieri se va comunica inculpatului, unităţii de poliţie în a cărei rază teritorială locuieşte inculpatul – respectiv Secţia 12 Poliţie, pe care judecătorul de drepturi si libertăţii o desemnează pentru supravegherea modului de respectare a măsurii şi obligaţiilor impuse inculpaţilor prin prezenta încheiere, precum şi Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor şi Poliţiei de Frontieră. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru cei prezenţi şi de la comunicare pentru cei lipsă”.
Până la această soluție, Ministerul Educației a anunțat – cum altfel – că va face propria anchetă, ieri precizând că a cerut procurorilor informații despre cazul șefului serviciului examene și concursuri, pentru a-l putea suspenda din funcție „în regim de urgență”:
„Ministerul Educației a luat act de informațiile apărute în spațiul public privind reținerea unui cadru didactic de la Colegiul Național „Sfântul Sava” din Capitală, în același timp și angajat al Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). În acest sens, Ministerul Educației a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul București informații cu privire la măsurile dispuse, astfel încât să putem aplica în regim de urgență măsurile legale care se impun în temeiul art. 513 alin. (1) lit. e din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificarile și completările ulterioare, privind suspendarea raportului de serviciu.
Ministerul Educației manifestă toleranță zero față de orice abateri de la normele legale, profesionale, de etică și față de orice formă de abuz și violență: fizică, psihologică sau emoțională. ‼️Unitatea de învățământ în care acesta este încadrat va lua toate măsurile necesare, în conformitate cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, pentru protejarea interesului superior al copilului.
Conform prevederilor art. 209 alin. (6), în cazul în care cadrul didactic este cercetat pentru fapte care constituie infracțiuni incompatibile cu funcția didactică, pe perioada desfășurării cercetării penale, acesta nu va desfășura activități didactice cu beneficiarii primari”.