Sursa: Facebook

Ordonanța de urgenţă privind siguranţa rutieră a fost modificată în privința testelor antidrog, a anunțat ministrul de Interne Cătălin Predoiu, cu explicația că acesta „instituie un termen de 72 de ore în care instituțiile de medicină legală trebuie să elibereze analizele toxicologice prin care să evidențieze prezența sau nu a alcoolului și substanțelor interzise în sângele persoanelor care au fost testate pozitiv cu drug test sau care au refuzat testarea” și că „la expirarea termenului de 72 de ore, în care în care rezultatul nu sosește de la laborator, persoanei respective i se restituie permisul”.

Modificările au fost anunțate ieri, inițial de premierul Marcel Ciolacu, care nu s-a sfiit să îl critice pe ministrul de Interne PNL Cătălin Predoiu. De altfel, pe tema ordonanței, USR solicitase deja demisia acestuia, însă Ciolacu a avut critici concrete:

Modificăm ordonanța de urgență privind siguranța rutieră: mă refer în special la suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. Dacă rezultatul nu vine în maxim 72 de ore, șoferii primesc carnetele înapoi.

Am cerut Ministerului de Interne să țină cont de observațiile societății civile pentru că așa este firesc! Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să-i pedepsim pe români. Măsurile luate pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta drepturile și libertățile cetățenești.

Vom monitoriza foarte atent în continuare problema testării antidrog: doar așa putem preveni tragedii precum cea de la 2 Mai. Ministerele Sănătății și Afacerilor Interne vor prezenta lunar o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore. Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor în vederea testării antidrog, vor fi gata în 5 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență .

Sper că domnul ministru Predoiu și-a învățat lecția și, în viitor, nu va mai pune CĂRUȚA înaintea cailor. Domnul ministru va ieși la briefing și va explica românilor modificările”, a avertizat Ciolacu.

Ceea ce s-a și întâmplat, în sensul că Predoiu a ieșit cu explicații. În ceea ce privește modificările „la modificări”, Predoiu a arătat că, de acum înainte, analizele se efectuează doar de către instituțiile de medicină legală, și nu de către laboratoarele Poliției Române. Totodată, ministrul de Interne i-a dat și replică lui Ciolacu la acuzații:

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care a dezvoltat și a modificat prevederile Ordonanței de Urgență 84, anterior adoptate, cu privire la unele dispoziții privind siguranța pe drumurile publice. (…)

Ce aș mai vrea să precizez în încheiere – sunt obligat să o fac față de Ministerul de Interne și colectivul de lucru de la minister și, nu în ultimul rând, față de Partidul Național Liberal – vizavi de reproșul premierului, pe care l-ați văzut cu toții, faptul că dezbaterea publică asupra proiectului de ordonanță a început în toamna anului trecut, în octombrie.

Pe parcursul dezbaterii publice de la Ministerul de Interne, în mod repetat, în scris, dar și verbal, prin reprezentanții INML, Ministerul de Interne a fost informat de către reprezentanții INML asupra faptului că pot efectua, din această vară, analize toxicologice în termen rezonabil, de trei până la maxim șapte zile, menționând, de asemenea, că investițiile în capacitatea de analiză a instituțiilor de medicină legală vor crește. Și aceasta, la rândul ei, va crește.

De asemenea, am fost informați în cadrul acestor dezbateri publice cu privire la toate punctele de vedere exprimate în legătură cu modalitățile prin care să creștem siguranța pe drumurile publice, așa cum mi s-a cerut în mod repetat. Această ordonanță nu este un demers izolat al Ministerului Afacerilor Interne. Este o măsură care se înscrie într-o politică pe care am cerut-o și am impus-o la Ministerul Afacerilor Interne, încă de la preluarea mandatului. (…)

În esență, în vara anului trecut, Ministerului Afacerilor Interne i s-au cerut trei lucruri: să completeze legislația privind combaterea consumului de droguri la volan, să elimine din folosința agenților de poliție drug testele care dau rateuri, erori, și să înmulțească semnificativ numărul de drug testere. Ministerul de Interne a procedat la toate aceste măsuri și l-a realizat, respectiv, am scos din folosința polițiștilor drug testerele de producție China, care dădeau erori și am folosit și folosim în continuare doar drug-testere Dräger, care sunt folosite și de polițiile din statele membre ale Uniunii Europene. Aceste drug-testere reprezintă, la ce există în acest moment în lume, un vârf de tehnologie. Nu există drug-testere mai bune decât acestea, ca tipologie.

În același timp, am dublat și mai bine capacitatea de testare, prin creșterea numărului de drug-testere în dotarea Poliției Române. (…) În sfârșit, al treilea lucru, respectiv îmbunătățirea legislației, a rezultat în proiectul de ordonanță pe care noi l-am propus într-o primă formă în octombrie anul trecut. Deci, am reacționat cât se poate de rapid și am propus acest proiect.

El, repet, a stat în dezbatere publică din octombrie anul trecut, numeroase întâlniri cu alte instituții implicate, dar și cu societatea civilă având loc la Ministerul de Interne. Consider, ca responsabil al ministerului, că aparatul din minister a procedat corect și a îndeplinit ca la carte fiecare etapă procedurală și și-a întemeiat demersul pe toate informațiile aflate la dispoziție și dobândite în cursul dezbaterii publice.

O altă măsură pe care am luat-o în timpul mandatului a fost să cresc forțele care acționează în domeniul combaterii traficului de droguri. Am crescut numărul de polițiști care se ocupă direct cu combaterea traficanților de droguri cu 200. (…) Prioritatea ministerului este aceasta de crește efortul pe combatere a drogului. (…)

Am făcut această paranteză pentru a arăta că această ordonanță nu este un demers individual, sporadic sau spontan, ori, citez, „heirupist”, cum am fost acuzați, ci este o măsură gândită într-un ansamblu de măsuri, într-un ansamblu de politici. De asemenea, și nu în ultimul rând, aș sublinia faptul că, indiferent de aceste controverse, această luptă contra traficului de droguri și efortul de a conștientiza pericolele consumului de droguri, în special în rândul tinerei generații, va continua. Înțelegem că pot exista

controverse, înțelegem că un astfel de demers nu este lipsit de întrebări legitime din partea societății, analiștilor ș.a.m.d. și suntem gata să lămurim orice fel de întrebare ni se adresează, dar, în același timp, aș vrea să asigur că, atât timp cât voi rămâne la conducerea Ministerului Afacerilor Interne, să asigur publicul din România: Poliția Română și Ministerul au ca prioritate combaterea traficului și consumului de droguri”, a asigurat Predoiu.

Articolul precedentPolițist al IPJ Prahova – Serviciul rutier, mită cu repetiție
Articolul următorApă cu program în localitatea constănțeană Movilița