Sursa: Shutterstock

Acțiunea complexă coordonată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, în legătură cu fapte de corupție comise de un cadru universitar, în legătură cu promovarea examenelor de către studenți.

Un profesor universitar a fost reținut iar apoi plasat sub control judiciar pentru trafic de influență și luare de mită în formă continuată, aceeași măsură fiind luată și față de o altă persoană, acuzată că a intermediat, în unele situații, primirea de către cadrul didactic a bunurilor sau a sumelor de bani de la studenți.

Potrivit Monitorulexpres.ro, principalul inculpat este profesor la Facultatea de Științe Juridice a Universității „Spiru Haret” din Brașov, fost polițist, șef al Serviciului Criminalistic Brașov din 1983 până în 1991. Acesta ar fi primit mită de la 15 studenți (8 agenți de poliție și un subofițer jandarm) care ar fi avut nevoie de studii superioare de drept pentru a fi încadrați ca ofițeri.

Conform aceleiași surse, sumele primite variau între 500 şi 2.500 de lei, sumele mai mici fiind cerute şi date pentru examenele anuale, în timp ce sume mai mari plăteau cei care doreau să promoveze, fără a învăţa, examenul de licenţă.

Există bănuiala rezonabilă că, în perioada 2023 – 2024, mai mulți studenți ai unității de învățământ superior privat au dat unui profesor, direct sau indirect, diverse sume de bani și bunuri cu scopul promovării examenelor din cursul anului de studiu sau a examenului de licență”, au comunicat oficial ofițerii Direcției Generale Anticorupție.

În activitățile de procedură penală desfășurate au fost implicați ofițeri de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Brașov, împreună cu alte 9 servicii județene și structura centrală a DGA, dar și cu sprijin din partea Serviciilor Județene Anticorupție Alba, Buzău, Dâmbovița, Constanța, Covasna, Harghita, Prahova, Galați, Vrancea și Structura centrală, precum și a Brigăzii Operațiuni Speciale Brașov, a Inspectoratului Județean de Jandarmi Brașov și Inspectoratului Județean de Poliție Brașov.

Astfel, au fost efectuate 20 de percheziții domiciliare/ vehicule/ corporale, în municipiul București și în județele Alba, Buzău, Dâmbovița, Constanța, Covasna, Harghita, Prahova, Galați, Vrancea și Giurgiu. Ulterior, 8 agenți de poliție și un subofițer jandarm au fost aduși cu mandat de aducere la sediul unității de parchet pentru audieri au calitatea de suspect, pentru dare de mită/ cumpărare de influență.

Inițial, se efectuau cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită/ trafic de influență și față de alți 6 suspecți, persoane fără calitate specială – simpli studenți.

Articolul precedentZonele C și F din localitatea constănțeană Valu lui Traian se confruntă cu absența apei potabile
Articolul următorCiolacu nu vede în Geoană un prezidențiabil pe care să îl susțină, pentru că „nu e independent”