Campanie despre violenta economica

În România, conceptul de violență economică este încă relativ necunoscut. Spre deosebire de alte forme de abuz, acesta implică controlul asupra resurselor financiare și limitarea accesului victimei la propriile venituri sau la banii familiei.

„Violența economică este o formă subtilă, dar extrem de distructivă de abuz, care afectează nu doar independența financiară a femeilor, ci și sănătatea lor mintală și fizică”, afirmă Carmen Nemeș, Președinta Asociației ANAIS.

Studiul realizat în perioada mai-iunie 2024, include femei cu vârste între 20 și 57 de ani, beneficiare ale Asociației ANAIS.

Conform cercetării, mai mult de jumătate dintre participante (60,4%) au fost victime ale violenței economice, manifestată prin diverse forme de control financiar și privare economică.

Asociația ANAIS, cu sprijinul Raiffeisen Bank România, va demara o campanie de informare și conștientizare privind violența economică. Scopul este de a oferi suport și consiliere victimelor și de a promova un mediu în care toate persoanele să poată obține independență și securitate financiară.

Studiul reprezintă un pas esențial în înțelegerea fenomenului de violență economică în România și pune bazele pentru dezvoltarea unor programe educaționale și de consiliere menite să sprijine persoanele afectate.

Rezultatele studiului

București, 20 iunie 2024 | Asociația ANAIS anunță rezultatele unui studiu care analizează violența economică împotriva femeilor victime ale violenței domestice din regiunea București-Ilfov. Cercetarea calitativă, realizată cu sprijinul Raiffeisen Bank România, urmărește să înțeleagă natura și amploarea violenței economice, să identifice nevoile financiare și lacunele în materie de educație financiară în rândul femeilor afectate și să propună recomandări acționabile pentru sprijin și intervenție.

„În România, noțiunea de violență economică este aproape inexistentă. Acest fenomen este studiat și gestionat la nivel internațional și considerăm oportună lansarea unei discuții similare și în spațiul local. Credem că este important să măsurăm amploarea acestei probleme în societatea românească și, totodată, să creștem gradul de conștientizare asupra violenței economice. Cu ajutorul partenerului nostru, ANAIS, contribuim activ la maparea fenomenului din România. Obiectivul nostru este ca femeile din România să poată identifica semnele violenței economice și să ceară apoi ajutor. Din acest motiv ne-am alăturat eforturilor Asociației ANAIS de a asigura sprijin și consiliere juridică, dar și psihologică victimelor violenței economice” a declarat Alina Rus, CFO Raiffeisen Bank România.

Cercetarea a fost desfășurată în perioada mai – iunie 2024 și a implicat beneficiarele Asociației ANAIS, cu vârste cuprinse între 20 și 57 de ani. Rezultatele indică faptul că mai mult de jumătate dintre participante (60,4%) au fost victime ale violenței economice, manifestată prin restricții în ceea ce privește accesul la banii proprii sau la conturile bancare.

Printre cele mai semnificative rezultate ale studiului se numără:

– Controlul financiar: Respondentele au indicat diverse forme de abuz economic, inclusiv privarea de mijloace economice esențiale (45,8%), restricționarea accesului la banii proprii (52,3%) și tragerea la răspundere pentru cheltuielile personale (74%).

– Impactul asupra vieții personale și profesionale: 74% dintre respondente au menționat că violența economică le-a afectat în mod semnificativ sănătatea mintală, resimțind un stres crescut.

– Restricționarea angajării: 52,1% dintre participante au declarat că au fost împiedicate să lucreze sau să avanseze în carieră, iar 55,8% au fost forțate să renunțe la un loc de muncă sau să își reducă orele de lucru.

– Educație și gestionare financiară: În ciuda nivelului ridicat de educație (76% având studii superioare sau postuniversitare), violența economică rămâne prevalentă, subliniind natura nediscriminatorie a acesteia.

„Violența economică este o formă subtilă, dar extrem de distructivă de abuz, care afectează nu doar independența financiară a femeilor, ci și sănătatea lor mintală și fizică. Prin educație și promovarea unei culturi a suportului față de victimele violenței economice, putem oferi acestora instrumentele necesare pentru a-și recâștiga autonomia. A cere ajutor este primul pas spre libertate și vindecare. Din acest motiv, încurajăm victimele să caute sprijin, dacă se găsesc într-o situație de abuz economic. Noi suntem aici pentru a le oferi ajutorul necesar pentru a-și recâștiga independența și proteja drepturile.” – Carmen Nemeș, Președinte Asociația ANAIS.

Această cercetare reprezintă un prim pas în înțelegerea violenței economice împotriva femeilor din România și contribuie la identificarea corectă și creșterea gradului de conștientizare asupra acestui fenomen.

Rezultatele sunt îngrijorătoare: cea mai comună formă de violență economică, resimțită de aproape trei sferturi dintre respondente, este reproșul legat de achiziția unor bunuri. În 6 din 10 cazuri, violența economică include limitarea accesului la resurse financiare și bunuri de bază, în timp ce resursele familiei sunt utilizate în alte scopuri decât cele esențiale.

Studiul oferă, de asemenea, recomandări organizațiilor non-guvernamentale, dar și autorităților abilitate, subliniind necesitatea dezvoltării unor programe educaționale și de consiliere pentru sprijinirea persoanelor direct afectate.

Asociația ANAIS, cu sprijinul Raiffeisen Bank România, va derula o campanie de informare și conștientizare cu privire la violența economică, pentru sprijinirea victimelor și promovarea unui mediu în care toate persoanele pot obține independență și securitate financiară.

Pentru mai multe informații și acces la raportul complet, vă rugăm să vizitați site-ul Asociației ANAIS (asociatia-anais.ro).

***   

Despre Asociația ANAIS

Asociația ANAIS, înființată în 2011, are ca scop promovarea egalității de gen, respectarea și apărarea drepturilor femeilor, copiilor și tinerilor, activând în vederea sprijinirii victimelor violenței domestice atât prin dezvoltarea de servicii, cât și prin implicarea la nivel de politici publice în domeniu, acționând pentru modificarea legislației și pentru identificarea unor instrumente legislative adecvate nevoilor victimelor.

VIASorin PREDA
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentCriza gunoaielor din Brăila, un dezastru anunțat și ignorat la peste 38°C
Articolul următorȘeful IPJ Alba, acuzat de abuz în serviciu
Sorin PREDA
Senior partner Ziarul de Investigatii