A mai rămas puțin peste o săptămână până pe 9 iunie, dată la care se vor derula primele alegeri din acest an – localele și europarlamentare.
Din acest motiv, autoritățile pregătesc ultimele detalii pentru ca votul să se desfășoare fără probleme, fiind totodată date și ultimele lămuriri.
Una dintre acestea, vizavi de modul în care persoanele cu afecțiuni vizibile își pot exercita dreptul de vot, preşedintele Autorității Electorale Permanente, subliniind că sunt reguli care funcţionează de 30 de ani – nu doar în România, ci și în alte state.
Conform unor declarații ale lui Toni Greblă, „în cazul cetăţenilor români care nu pot să voteze din cauza unei afecţiuni care este vizibilă, preşedintele secţiei de votare poate să le permită să intre în cabina de vot însoţiţi de o persoană la alegerea lor. Este interzis să fie însoţite de membrii din biroul secţiilor de votare sau de vreunul din candidaţi”.
În același timp, ieri, Biroul Electoral Central a decis că invocarea neştiinţei de carte, a analfabetismului, a necunoaşterii legii sau a necunoaşterii limbii române nu constituie motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur.
„Alegătorul care se prezintă la secţia de votare şi, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate/ observatorilor, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.
Prin motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur se înţelege situaţia obiectivă sau condiţia medicală care îl pune pe alegător în imposibilitatea de a parcurge singur, în cabina de votare, activitatea de răsfoire a buletinului de vot şi de aplicare a ştampilei cu menţiunea „VOTAT 09.06.2024” pe competitorul electoral pe care doreşte să-l voteze.
Motivul temeinic trebuie să poată fi constatat cu uşurinţă de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare cu propriile simţuri sau din analiza unor înscrisuri doveditoare pe care le prezintă alegătorul, fără a fi necesare verificări suplimentare. Invocarea neştiinţei de carte, a analfabetismului, a necunoaşterii legii sau a necunoaşterii limbii române nu constituie motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur”, se detaliază în hotărârea BEC.