Nivelul de alcoolemie face diferența între contravenție și infracțiune.
Totuși, România rămâne țara care înregistrează cel mai mare număr de morți în trafic din Uniunea Europeană, la un milion de locuitori.
În ciuda acestui raport sumbru, mulți șoferi continuă să se urce băuți la volan, provocând accidente tragice care se soldează cu decese, spitalizări sau probleme de sănătate care persistă pe întreg parcursul vieții.
Alcoolul la volan este interzis, indiferent de cantitate
Șoferilor, bicicliștilor sau motocicliștilor le este interzis, prin lege, să conducă un vehicul după ce au consumat alcool, indiferent în ce cantitate.
Cu toate acestea, verificările zilnice ale polițiștilor demonstrează că posesorii de carnet de conducere, indiferent dacă sunt șoferi sau bicicliști, ignoră, cu bună știință, această lege.
Poliția rutieră a publicat o fotografie cu valorile înregistrate în timpul a două acțiuni separate. Ambele intervenții au fost organizate pentru două categorii, respectiv microbuz și bicicletă.
Poliția Rutieră din România, despre nivelul de alcoolemie în trafic: ”Cât de mică ar fi valoarea, nu îți face cinste!”
”Pe cât de interzis, pe atât de periculos, pentru tine și pentru cei din jurul tău (participanți la trafic, pasageri). Ca paranteză…Nu vă mai supărați când un microbuz în care vă aflați este oprit în trafic de colegii noștri. Motivele sunt multe: siguranța dumneavoastră, licență de transport public, defecțiuni tehnice și lista poate continua! Conduceți regulamentar!”, se arată în textul distribuit de polițiștii rutieri pe pagina de Facebook a Poliției Române.
Raportul poliției precizează că aproximativ 3% dintre accidentele de circulație au la bază alcoolul.
De cele mai multe ori, sunt accidente grave, cauzate de șoferi tineri.