Europarlamentarul Corina Crețu (Pro România), a vorbit din nou ieri despre modul în care țara noastră – mai bine spus autoritățile – au înțeles să beneficieze de fondurile pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziție, semnalele de la Bruxelles nefiind tocmai de bun augur pentru România.
Prezentă la Bihor, Corina Crețu a subliniat că, în acest moment, țara noastră nu stă bine în ceea ce privește absorția fondurilor europene, deoarece „suntem foarte întârziați și cu PNRR-ul, suntem foarte întârziați și cu programele operaționale 2021 – 2027”.
De altfel, încă din luna mai aceasta arăta că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă reprezintă „o şansă istorică pentru că vine în plus faţă de alocaţiile pe care România oricum le avea ca membră a Uniunii Europene, care sunt de peste 30 de miliarde de euro”. Însă în atâtea luni, pare că nu s-a schimbat nimic.
„Banii nu au fost niciodată o problemă, ci lipsa proiectelor, lipsa de viziune. 18 ţări folosesc deja toate instrumentele la dispoziţie, noi suntem în faza în care de-abia obţinem aprobările şi, din păcate, nu avem proiecte.
Deci Comisia se plânge de lipsa proiectelor mai ales pe fondurile clasice, pe 2021-2027, pentru că tot ce era mai avansat s-a mutat pe PNRR. Vor fi pentru prima oară opt programe regionale operaţionale, un program destinat sănătăţii, un program de mediu, un program de agricultură şi Fondul pentru o tranziţie justă. (…)
Pe timpul când am fost comisar, am încheiat exerciţiul financiar 2007 – 2014 cu 92,8%, la ora actuală pe 2014 – 2020 rata de absorbţie este de 68%. Dar pentru că s-a făcut în Parlamentul European o derogare, Guvernul poate deconta toate cheltuielile legate de refugiaţi din fonduri europene.
Plus avem aceste şanse istorice, legate de PNRR, unde din păcate suntem foarte întârziaţi, la fel şi cu Programele Operaţionale 2021-2027”, a avertizat Corina Creţu.