Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a anunțat în weekend că Statul Român are de încasat 1,225,465 de dolari – aproximativ 6 milioane de lei, bani care vor fi transferați de către Departamentul de Justiție al SUA.
Suma reprezintă contravaloarea unor bunuri confiscate în SUA, tot la cererea autorităților române, de la cuplul Radu și Diana Nemeș, inculpați în dosarul „Motorina” alături de fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar. În anul 2019, potrivit sentinței definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Sorin Blejnar şi Diana Nemeş au fost achitaţi, însă Radu Nemeş a fost condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare, iar ulterior s-au început demersurile pentru recuperarea contravalorii bunurilor confiscate de la cuplul Nemeș încă din 2014.
Despre ce bunuri este vorba se arată într-un comunicat al Departamentului de Justiție al SUA, respectiv „proprietăți situate în statul Washington care au fost deținute de un cuplu de români care au fost extrădați înapoi în România la cererea Guvernului român”.
În același comunicat se explică și demersurile care s-au făcut în toți acești ani: „Potrivit înregistrărilor depuse la Tribunalul Districtual al SUA pentru Districtul de Vest din Washington, în 2012, autoritățile române au cerut Statelor Unite să-i extrădeze pe Radu și Diana Nemes în România pentru a fi acuzați de evaziune fiscală și participare la un grup infracțional organizat.
Acuzațiile au susținut că familia Nemeș a executat o schemă pentru a evita taxele românești pe motorina importată, susținând că combustibilul era un combustibil industrial și maritim de calitate inferioară. Venitul neimpozititat din vânzarea motorinei de valoare mai mare a fost spălat printr-un număr de conturi bancare și companii-fantomă controlate de familia Nemeș.
Mandatele de arestare pentru cuplu au fost emise în România în iulie 2012. Cu ceva timp înainte de aceste mandate, Radu și Diana Nemes părăsiseră România și locuiau în apropiere de Yelm, Washington, pe o proprietate mare cu un sistem de buncăre elaborat. După arestarea lor în Statele Unite, cuplul a renunțat la extrădare și a acceptat să fie returnat în România la începutul anului 2014.
Activele cuplului din Statele Unite au fost confiscate, inclusiv proprietățile Yelm care au fost vândute ca parte a procesului de confiscare. Veniturile din acea vânzare, 1.225.465 de dolari, sunt returnate printr-o petiție de remitere către Guvernul României ca recuperare pentru frauda fiscală. Schema generală de fraudă fiscală a dus la o pierdere de 58,677 milioane USD pentru Guvernul român.
Cazul este tratat de procurorul adjunct al Statelor Unite Jehiel Baer din districtul de vest al Washingtonului, în cooperare cu Biroul pentru Afaceri Internaționale (OIA) al Diviziei Penale și Secțiunea de Spălare a Banilor și Recuperare a Activelor (MLARS)”.
Pe de altă parte, și ANABI arată că autoritățile române au formulat către SUA o petiție civilă pentru recuperarea prejudiciului și că „suma urmează a fi transferată către Agenția Națională de Administrare Fiscală în vederea recuperării prejudiciului și acoperirii ordinului de confiscare”.
În dosarul trimis în instanță în anul 2012, soții Nemeș erau acuzați că, beneficiind de sprijinul lui Blejnar, ar fi tranzacționat 90.000 de tone de motorină fără ca statul să încaseze un leu.