Schimbările climatice au determinat încălzirea Pământului cu 1,1 grade Celsius în ultimii 200 de ani, Marea Britanie încălzindu-se puțin mai repede comparativ cu ritmul mediu de creștere a temperaturii globale, potrivit g4media.ro.
Experții avertizează că o continuare a verilor calde și uscate, cum este cea din acest an, va avea un impact negativ asupra culturilor, deoarece toate plantele au nevoie de apă pentru a crește și a se dezvolta.
În Grădina Royal Horticulture Society, îngrijită de Russell Watkins, sunt cultivate banane rezistente, diverse dalii și unele specii de ghimbir, care supraviețuiesc din ce în ce mai mult iernilor
Acestea „prosperă în perioadele lungi de vreme însorită pe care le-am avut anul acesta”, spune Russell Watkins.
„Cu toții am depășit limitele a ceea ce putem cultiva”, dezvăluie el, arătând spre frunzișul uriaș cu aspect tropical al plantei de hârtie de orez, amintind că „în urmă cu câțiva ani nu ar fi supraviețuit”.
Temperaturile mai ridicate sunt resimțite în nordul Marii Britanii decât în trecut, din cauza schimbărilor climatice provocate de om, a declarat dr. Mark McCarthy, șeful Centrului Național de Informare Climatică Met Office
În Anglia de Est, Chris Bower cultivă plante subtropicale, reușind să cultive pepeni verzi și smochine. Anul acesta el a obținut o recolta de jujube sau curmale chinezești, kaki și yuzu, un tip de citrice.
„Pe măsură ce schimbările climatice continuă, devine din ce în ce mai ușor” să cultivi soiuri non-native, explică el.
Botanistul James Wong de la Kew Gardens a descoperit avocado crescând în Londra. El crede că unele plante provin din semințe aruncate, încolțite între timp,subliniind că acestea sunt mai rezistente decât cred mulți oameni.
Black Rootz, un proiect de cultivare condus de persoane de culoare din nordul Londrei, cultivă cartofi dulci, dovlecei exotici și tomatillos pe terenul lor din Haringey.