Procuorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au trimis în judecată două persoane – un bărbat și o femeie, acuzațiile având legătură cu evaziunea fiscală, infracțiune care ar fi fost comisă de aceștia în decursul a doi ani, din activități de videochat.
Dosarul a fost înregistrat zilele acestea pe rolul Tribunalului București, în condițiile în care inculpații sunt acuzați că au „spălat” bani în Cipru, în perioada 2010 – 2012.
Potrivit procurorilor, bărbatul era cel care a coordonat afacerea, acum fiind acuzat de evaziune fiscală în formă continuată (3 acte materiale), în timp ce femeia va răspunde pentru complicitate.
În total, spun anchetatorii, cei doi ar fi produs statului un prejudiciu de 1.678.796,92 lei (echivalentul a 390.327 euro, la un curs de schimb mediu de 4,301 euro/RON), din care 1.249.337,24 lei reprezintă impozit pe venit și 429.459,68 lei reprezintă contribuție de asigurări sociale de sănătate.
„În perioada 2010 – 2012, inculpatul a coordonat activitatea de videochat desfășurată de mai multe persoane de sex feminin, în beneficiul său, în imobile situate în municipiul Bucureşti, aşa-zise „studiouri”.
În vederea ascunderii sursei impozabile a veniturilor obținute din activitatea de videochat pentru sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor datorate bugetului consolidat al statului, inculpatul a determinat-o pe inculpată să înființeze în Cipru o societate în conturile căreia să fie încasate sumele de bani provenite din activitatea de videochat, având ca obiect de activitate declarat, printre altele, creație și instalare de hardware, crearea, comercializarea, închirierea și promovarea de domenii și pagini de internet, activități de consultanță în afaceri.
Ulterior, inculpata a deschis pe numele societății conturi bancare în care au fost încasate sumele totale de 215.563,99 EUR și 2.235.767,16 USD (7.808.357,75 echivalent în lei), după care a efectuat transferuri către persoane fizice folosind ca justificare contracte de prestări servicii fictive. Veniturile obținute nu au fost declarate organelor fiscale, cu scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor datorate bugetului consolidat al statului.
Procurorii au propus în cauză menţinerea măsurilor asigurătorii referitoare la inculpat, constând în sechestrul asigurător asupra mai multor bunuri imobile aparținând acestuia, până la concurența sumei de 1.678.796,92 lei, precum și luarea unor noi măsuri asigurătorii vizând alte bunuri imobile aparținând inculpatului”, se detaliază în rechizitoriu.