Sursă foto: Facebook/Instituţia Prefectului - Judeţul Ilfov
Sursă foto: Facebook/Instituţia Prefectului - Judeţul Ilfov

Scopul vizitei Prefectului din Ilfov și a oficialilor a fost verificarea aspectelor semnalate prin nenumăratele petiții transmise de cetățenii care locuiesc în zona depozitului de deșeuri Glina.

În cadrul acestei vizite, au fost prezenți și Costin-Alexandru Ojog, Subprefectul Județului Ilfov, Brândușa Orășanu, Comisar al Gărzii de Mediu Ilfov, Anamaria  Mărginaș, Doctor în cadrul Direcției de Sănătate Publică Ilfov, și Corina Blănaru, Directorul societății ECOREC S.A.

A fost vizitată stația de sortare a deșeurilor existentă pe amplasament, retehnologizată în 2017, la o capacitate de 70 de tone pe oră, cu o investiție de circa 3 milioane de euro. În prezent, această stație este nefuncțională, din cauza blocajului interinstituțional menținut de DSP Ilfov în ceea ce privește autorizația de mediu

Cu toate că instalația întrunește toate condițiile de funcționale, DSP Ilfov menține doar pentru această instalație un blocaj neîntemeiat în timp ce autorizează alte instalații similare fără probleme. Reprezentantul DSP nu a putut să justifice această poziție în timpul vizitei, mai ales că s-a observat existența unei distanțe de peste 600 metri de la acesta până la alte proprietăți și nu de 38 de metri cum susține această instituție”, au declarat reprezentanții ECOREC.

Participaților le-au fost prezentate, cu această ocazie, avantajele pe care această instalație de sortare le poate aduce în situația în care se află țara noastră, în ceea ce privește neatingerea țintelor de reciclare și infringementul iminent pe care îl riscă România.

Datorită lipsei unor astfel de instalații sau a nefuncționării lor, România riscă sancțiuni enorme din partea Uniunii Europene

Mai mult, pericolul crește pe măsură ce și alte societăți din industria reciclării decid să părăsească România, din cauza lipsei materialelor reciclabile provenite din deșeuri.

Aceste materiale pot fi recuperate într-o astfel de instalație, dar, în momentul de față, sunt importate pentru că în țara noastră nu există cantități suficiente de materiale reciclabile.

Contactați de Ziarul de Investigații, reprezentanții ECOREC au precizat că, pe parcursul vizitei a fost verificat și restul amplasamentului depozitului, stadiul lucrărilor în derulare, dar și instalațiile de depoluare care deservesc depozitul de deșeuri, instalația de neutralizare a gazelor prin ardere la temperaturi înalte de peste 1000 grade și instalațiile de tratare prin osmoză inversă a apelor uzate generate de depozit, care asigură un impact minim asupra mediului înconjurător

Cu această ocazie, instituțiile au precizat că instalațiile funcţionează în parametrii și la capacitate, asigurând, de asemenea, un nivel optim pe protecție.

De asemenea au fost purtate discuții privind existența a altor poluatori în zona depozitului care produc disconfort resimțit în zonă și pe care cetățenii nu se încumetă să-i reclame, dar și a legalității construcțiilor executate în zona de protecție sanitară a depozitului, unde edificarea de locuințe este interzisă.

”Petițiile provin și din partea proprietarilor acestor imobile construite în zona de protecție, al căror drept de a se afla acolo, dar și de petiționare, este discutabil. Practic, se încalcă normele de protecție sanitară și distanța de 1000 de metri. În mod normal, autoritățile locale de aici ar fi trebuit să creeze o perdea vegetală de protecție și să nu permită construcții”

În timpul vizitei, în momentul în care a fost prezentată perdeaua vegetală realizată de ECOREC S.A. pe 10 hectare, prin plantarea a 40.000 de arbori în zona de S-V și pe aliniamentul depozitului, au fost observate 3 astfel de construcții în execuție.

Printre acestea se numără și un bloc de locuințe, situat la doar câteva sute de metri de amplasamentul depozitului, cu toate că astfel de construcții nu sunt permise.

Cel mai important aspect este că în urma vizitei nu a fost confirmat nici un aspect cuprins în sesizările primite de autorități și că doamna Prefect, dar și celelalte autorități au putut verifica direct la sursă care este realitatea privind depozitul Glina și zona limitrofă acestuia.

Articolul precedent  Operă de artă realizată dintr-un milion de pungi de plastic, de o asociație din București 
Articolul următorStatul Major al Forțelor Navale îi prezintă scuze lui ÎPS Teodosie pentru întreruperea slujbei ținute de Ziua Marinei
Jurnalist full-time / Pesimist part-time