Fosta șefă a DIICOT Alina Bica va petrece sărbătorile după gratii, urmând să fie judecată în stare de arest, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că măsura arestării preventive a acesteia îndeplinește condițiile de legalitate. ÎCCJ a luat în discuție miercuri seară legalitatea măsurii arestării preventive a Alinei Bica, după ce aceasta a fost trimisă în judecată, în stare de arest, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul privind acordarea de despăgubiri supraevaluate omului de afaceri Stelian Gheorghe, zis Stelu, pentru un teren din Capitală.
„Menține măsura arestării preventive a inculpaților Bica Alina Mihaela, Bogdan Dragoș George, Alexandru Lăcrămioara, Nuțiu Emil, Dumitrean Crinuța. În baza art. 207 alin. 2, alin. 4 și alin. 7 Cod procedură penală (introdus prin OUG nr. 82/2014) menține măsura preventivă a controlului judiciar față de inculpații Diacomatu Sergiu Ionuț, Teodorescu Cătălin Florin, Vasilescu Oana și Gheorghe Stelian”, se arată în decizia instanței supreme. Aceasta a fixat termen pe 6 ianuarie în vederea verificării, din oficiu, a temeiurilor măsurilor preventive față de Alina Bica, Dragoș Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Emil Nuțiu, Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu, Oana Vasilescu și Stelian Gheorghe, cu citarea inculpaților. Decizia poate fi contestată în 48 de ore de la comunicare.
Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, faptă săvârșită ca secretar de stat și reprezentant al Ministerului Justiției în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). În dosar, au fost deferiți justiției pentru aceeași faptă și alte persoane care erau în componența Comisiei: Crinuța Dumitrean, președinte ANRP, Dragoș Bogdan și Lăcrămioara Alexandru, toți în stare de arest preventiv, Sergiu Diacomatu, vicepreședinte ANRP, Cătălin Teodorescu, actualmente deputat, Oana Vasilescu, jurist, șef birou în MJ, toți sub control judiciar, și Remus Baciu, condamnat definitiv la cinci ani pentru corupție în altă cauză. De asemenea, au mai fost deferiți justiției Emil Nuțiu, în stare de arest preventiv, evaluator, și Stelian Gheorghe, sub control judiciar, om de afaceri, beneficiar al despăgubirii, ambii pentru complicitate. Dosarul a fost trimis spre judecare la ÎCCJ.