foto: Garda de Mediu

Garda de Mediu s-a lăudat că a oprit de la export 1400 de tone de deșeuri din fier vechi care nu erau conforme. Potrivit informațiilor transmise de instituție, acestea ar fi urmat să ajungă în Turcia.

Totul s-a întâmplat fără o analiză de laborator, astfel încât să se ajungă la concluzia finală că sunt deșeuri periculoase, cu regim special de colectare, depozitare.

Raportul Consiliului Concurenței și un studiu realizat de Agenția Internațională de Cooperare a Japoniei arată, că, în fapt, România nu are o legislație unitară privind gestionarea deșeurilor periculoase. În ceea ce privește deșeurile care ar proveni din fier vechi, acestea se analizează la laborator, pentru a se descoperi componența și gradul de toxicitate pentru mediu și sănătatea umană. Mai mult decât atât, fierul vechi este considerat materie primă, iar observațiile comisarilor de mediu, bazate doar pe simțul vizual, sunt irelavante.

Ce face Garda de Mediu. Imagine publică falsă

În fapt, Garda de Mediu a oprit cantitatea de deșeuri pe care o numește periculoasă la prima vedere, pentru sortare, colectare, conform prevederilor legale.

S-a constatat că deșeurile de fier vechi erau amestecate cu deșeuri periculoase, provenite din echipamente electronice și electrocasnice si părți din vehicule scoase din uz. Deoarece, încărcătura nu a corespuns cu datele înscrise în formularul de transport, GNM CJ Constanța a dispus returnarea deșeurilor către punctul de încărcare, din România, în vederea sortării, valorificării sau eliminării, conform prevederilor legale”, este comunicatul oficial al instituției.

Care prevederi legale? Consiliul Concurenței a notificat Ministerul Sănătății, Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului să emită ordine clare pentru deșeurile periculoase

Cu alte cuvinte, Garda de Mediu, instituție publică din România ferește Turcia de o posibilă poluare. Asta, în cazul în care consideră că deșeurile din fier vechi sunt periculoase, nu materie primă. În astfel de condiții, Garda de Mediu ar trebui să închidă toate combinatele din țară care prelucrează fierul vechi. Deșeurile din fier vechi sunt, de fapt, componente pe care le-am utilizat cu toții, recilabile. În legislația europeană, la care trebuie să se alinieze și România, nu sunt încadrate la categoria deșeuri periculoase.

De altfel, pe internet circulă diverse anunțuri cu privire la colectarea deșeurilor din fier vechi, inclusiv de persoane fizice.

Aceeași instituție, note de control contradictorii

Așa cum a sesizat și Consiliul Concurenței la investigația privind deșeurile periculoase, instituțiile de control din România au note de control contradictorii. Potrivit surselor noastre autorizate, Garda de Mediu emite note de control contradictorii. Două structuri județene ale instituției centrale au opinii diferite despre deșeurile din fier vechi.

Noi nu mai știm cum să procedăm pe viitor. În legislația europeană nu sunt încadrate la deșeuri toxice. Unii comisari de mediu ne spun că suntem în regulă, alții nu, nu e normal așa ceva, spun transportatorii.

Și operatorii de deșeuri medicale, incluse la categoria periculoase, au sesizat același aspect. Spre exemplu, compania Stericycle România a depus observații la raportul Consiliul Concurenței. Oficialii firmei de gestionare a deșeurilor periculoase spun că instituțiile de control fac note de control contradictorii, iar statul nu definește principiul proxmității, cel care stp la baza organizării unor licitații publice privind colectarea deșeurilor periculoase.

Ministerul Sănătății habar n-are. Trebuia să emită ordine din 2012

Consiliul Concurenței a scris negru pe alb că, Ministerul Mediului și al Sănătății au opinii diferite prinvind deșeurile periculoase și ar trebui să cadă de comun acord privind interpretarea legislației în domeniu. De altfel, inspectorii Concurenței i-au somat pe oficialii celor două ministere să ajungă la un acord și să emită ordine clare privind deșeurile periculoase, inclusiv cele medicale.

Raportul integral poate fi citit aici

Ziarul de Investigații a făcut demersuri pentru a discuta cu comisarul general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, răspunsul urmând a fi comunicat în scris.

Legislația națională definește deșeurile periculoase drept orice resturi care prezintă una sau mai multe dintre următoarele proprietăţi: sunt explozive; oxidante; inflamabile; iritante (iritarea pielii și leziuni oculare); toxice prin aspirare; cancerigene; corozive; infecțioase; mutagene.

Articolul precedentComisia Europeană dă vestea cea mare: 70% din populația Europei este vaccinată
Articolul următorPensii speciale pentru primari. Sau motivul pentru care PNL devine partidul jafului
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”