Context: Certificate de urbanism pentru construcții între copaci
În 2024, spre finalul mandatului Clotildei Armand, Primăria Sectorului 1 a emis cinci certificate de urbanism pentru proiecte imobiliare în vecinătatea restaurantului „Casa Albă”, în Pădurea Băneasa. Construcțiile vizate includ blocuri cu până la cinci etaje și acoperă terenuri de peste 20.000 mp, într-o zonă considerată până recent parte din habitatul natural al Capitalei așa cum scria săptămâna trecută SNOOP.RO
Documentele au fost emise pentru dezvoltatori care au plătit deja, iar pe unul dintre loturi este deja în derulare procedura de avizare a unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) – etapa premergătoare autorizației de construire.
În fața presiunii publice și a protestelor de mediu, Clotilde Armand a reacționat, dar în loc să își asume deciziile luate în mandatul ei, a preferat să paseze responsabilitatea:
„Certificatele de urbanism au un rol exclusiv informativ și nu produc niciun efect juridic direct. În ceea ce privește gestionarea aspectelor legate de urbanism în Sectorul 1, am delegat aceste atribuții către viceprimar. Acesta a avut responsabilitatea semnării certificatelor de urbanism.”
A declarat fosta primăriță pentru snoop.ro. Ce a omis să precizeze fostul edil este că, potrivit legii, certificatul de urbanism este primul pas obligatoriu în procesul de obținere a unei autorizații de construire. Cu alte cuvinte, nu este doar un simplu document „informativ”, ci declanșatorul unei întregi proceduri administrative, care include elaborarea PUZ-urilor, consultări publice și, în final, autorizarea construcției. A omis sau nici măcat astăzi fosta, nu știe.

Oliver Păiuși: „Pur și simplu nu se pricepe. A încercat, dar nu a înțeles nimic”
Într-o declarație oferită pentru Ziarul de Investigații, Oliver Păiuși, fost viceprimar în mandatul Armand, demontează punct cu punct discursul fostului edil:
„Zona este reglementată prin PUG al Municipiului București aprobat în anul 2000, ca zonă construibilă M (P+4+5 retras). La cererea beneficiarului, s-a emis un certificat de urbanism cu PUD. Asta înseamnă că proiectul va trece prin comisia TATU, prin avizul Arhitectului Șef, prin Comisia de Urbanism și, în final, prin Consiliul Local. Doamna Armand nu putea să demită un viceprimar și consilierii săi, așa cum lasă să se înțeleagă. Și nici nu putea spune că s-a greșit la Urbanism. Pur și simplu nu se pricepe. A încercat, dar nu a înțeles nimic.”
Mai mult, fostul viceprimar explică și că terenurile vizate nu sunt autorizabile imediat, fiind nevoie de drumuri de acces și PUZ, cu toate avizele necesare de la PMB și cu dezbateri publice. Fapt ignorat complet de Clotilde Armand în încercarea de a arunca vina în direcția lui Păiuși. Tipic!
Incompetență administrativă mascată de PR agresiv și deșănțat plătit cu salarii de zeci de mii de lei prin departamentul ”Imagine”
Citește și Marea împărțeală de funcții publice la Primăria Sectorului 1
Această situație nu este una singulară. Este simptomatică pentru întregul mandat Armand, care a fost marcat de blocaje, neînțelegeri ale aparatului administrativ, conflicte permanente și un stil de conducere bazat pe comunicate și postări de Facebook, nu pe decizii concrete.
Este de notorietate că timp de patru ani, Clotilde Armand nu a reușit să înțeleagă cum funcționează o primărie. Asta nu o spun doar adversarii politici, ci și oameni care i-au fost colegi de administrație. Iar acum, la aproape un an de când a pierdut funcția – într-o înfrângere absolut previzibilă – Clotilde Armand refuză în continuare realitatea, continuă să dezinformeze și încearcă să-și rescrie mandatul în cheia „eu n-am știut, alții au semnat”.
Este o formă de manipulare politică, una gravă, pentru că se face pe subiecte cu miză uriașă pentru mediu, pentru spațiul urban, pentru viitorul orașului.
Ce este în joc: pădurea și viitorul urban al Capitalei
Pădurea Băneasa este una dintre ultimele zone verzi mari din nordul Capitalei, cu o suprafață de aproximativ 800 de hectare. Terenurile pe care se vor construi sunt considerate de ONG-uri ca făcând parte integrantă din pădure, chiar dacă Planul Urbanistic General din anul 2000 le definește ca zonă M3 – adică construibilă până la 5 etaje.
Situația este confuză juridic, dar limpede din punct de vedere civic: pădurea este amenințată. Iar cinci certificate de urbanism, emise în mandatul Clotildei Armand, sunt astăzi o armă administrativă aflată în mâinile dezvoltatorilor imobiliari. O armă pe care fostul primar refuză să și-o asume.
Între neștiință și responsabilitate
Clotilde Armand își încheie cariera politică exact așa cum a condus Sectorul 1: în haos, negare și acuzații aruncate în stânga și-n dreapta. Ceea ce a început ca o promisiune de reformă s-a încheiat ca un caz de manual despre cum nu se administrează o primărie.
Iar pădurea – pădurea plătește prețul.