Activitate în Parlament astăzi, după ce senatorii au fost chemați să dezbată și să voteze o moțiune împotriva ministrului Energiei.
Partidele „suveraniste” din Parlamentul României, catalogate de mai multe voci a fi de fapt extremiste, au depus o moțiune de cenzură împotriva ministrului Sebastian Burduja, intitulată „Ministrul Energiei – un lider fără direcţie, între promisiuni verzi şi realităţi gri”.
Autorii moțiunii atrag atenția că Sebastian Burduja nu are competențele necesare administrării ministerului Energiei și îi cer demisia. Moțiunea simplă împotriva lui Sebastian Burduja a fost depusă la Senat, fiind semnată de 45 de senatori, membri ai AUR, SOS și POT.
De altfel, documentul a fost depus de liderul senatorilor AUR, Petrişor Peiu, iar dezbaterea și votul în plen au fost programate pentru ziua de luni, 31 martie.
„România se confruntă cu un deficit cronic de capacităţi de producţie a energiei electrice. Domnul Burduja a admis public această problemă, dar faptele sale nu s-au ridicat, nici pe departe, la nivelul declaraţiilor. Proiectele menite să crească producţia au fost prioritizate greşit, iar cele care se puteau realiza cu uşurinţă şi cheltuială minimă au fost blocate de lipsa voinţei politice.
Simplu spus, ministrul Burduja a preferat să semneze atribuiri directe în valoare de multe miliarde de euro, fără transparenţa asociată unei licitaţii publice, ignorând cu desăvârşire proiecte mai uşor şi mai rapid de realizat şi, mai ales, cu necesar de finanţare mult mai mic. (…)
La începutul mandatului, domnul Sebastian Burduja poza în mare susţinător al energiei verzi. Ne vorbea despre viitorul sustenabil al României, despre investiţii masive în regenerabile şi eficienţă energetică. (…) A urmat o răsturnare de poziţie la 180 de grade.
În ianuarie 2025, acelaşi ministru care promova «energia verde» a început să atace tranziţia energetică. De la «investim în viitor» a trecut brusc la «această terapie şoc verde trebuie să înceteze». Mai mult decât atât, anunţă un raport despre «efectele negative» ale Green Deal şi propune un «Smart Deal», fără să explice concret ce înseamnă asta. (…)
De la criza extracţiei gazelor din depozite în plină iarnă, la privatizări dubioase şi schimbări bruşte de poziţie privind tranziţia energetică, Sebastian Burduja a demonstrat că nu are viziunea, fermitatea şi competenţa necesare pentru a conduce Ministerul Energiei.
Lipsa de strategie şi de asumare, dublată de o inconsecvenţă periculoasă, nu mai poate continua. România nu îşi permite să plătească preţul greşelilor sale. Pentru toate motivele expuse mai sus, vă solicităm demisia ministrului Energiei, Sebastian Burduja”, atrag atenția autorii moțiunii.
Ar mai fi de spus că nu mai devreme de săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu și-a arătat sprijinul necondiționat față de Sebastian Burduja. La începutul unei ședințe de Guvern, Ciolacu a sărit în apărarea ministrului Energiei, care aparent era atacat pe nedrept.
„Vreau să-i transmit public ministrului Energiei că are toată susținerea mea, am văzut că este atacat și de ONG-urile lui Soros, și de partidele care fac jocul Rusiei. Nu e deloc întâmplător. Zilele acestea am început forajul în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Vom fi printre cei mai mari producători de gaze naturale din Uniunea Europeană. Normal că acest lucru deranjează! Așa că, citând din Donald Trump, îi spun atât: ‟Drill, Sebi! Drill!‟”, transmitea Ciolacu.