Comunicat de presă – SANDA ŢĂRANU, invitată de onoare la cea de-a XXIV-a ediție a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”

Evenimentul va avea loc JOI, 31 octombrie 2024, ora 17:00, la Sala LUCEAFĂRUL (Str. Ion Ghica nr. 3) și va fi moderat de jurnalista Mihaela BÎRZILĂ

Una dintre figurile legendare ale Televiziunii Române timp de aproape patru decenii, actriţă, crainic, realizatoare şi prezentatoare TV, jurnalistă şi traducătoare, doamna SANDA ŢĂRANU va fi invitata de onoare a celei de-a XXIV-a ediţii a Galei SENIORI DE COLECȚIE, un eveniment iniţiat organizat de​ Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă şi președinta ​ALEXANDRA DOBRE.

Evenimentul va avea loc JOI, 31 octombrie 2024, ora 17:00, la Sala LUCEAFĂRUL (Str. Ion Ghica nr. 3) și va fi moderat de jurnalista Mihaela BÎRZILĂ.

Absolventă a IATC „I.L.Caragiale” din Bucureşti – promoţia 1963, SANDA ŢĂRANU avea să devină una dintre cele mai cunoscute crainice ale Televiziunii Române din anii ’60 – ’90.

Deşi s-a înscris la Politehnică unde a urmat timp de trei ani cursurile Facultăţii de Chimie Industrială, SANDA ŢĂRANU a vrut dintotdeauna să devină actriţă.

„Mi-a fost teamă sa dau examen la Institutul de Teatru, pentru că aveam idei preconcepute, credeam că trebuie să ai relaţii, că nu ai nicio şansă dacă nu te pregăteşti…” – mărturisea într-un interviu. „Concurenţa era extraordinar de mare, la examen se prezentau foarte mulţi candidaţi, dar pentru mine mirajul scenei este fantastic! De copil mi-am dorit sa fiu actriţă. Şi am reuşit, fără relaţii şi fără să mă cunoască cineva”

A devenit studentă la Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” – clasa Profesor Alexandru Finţi; în timpul studenției a colaborat cu Televiziunea Română la diverse emisiuni.

A fost repartizată după absolvire la Teatrul din Craiova, dar a refuzat postul motivând că avea familie – era căsătorită cu reputatul tenor Nicolae Ţăranu, prim solist al Teatrului de Operetă “Ion Dacian” şi că locuia în Bucureşti, neputând să facă naveta. Din păcate soţul său s-a stins din viaţă în anul 2015.

În aceeași zi, după amiaza, a fost invitată la Radiodifuziunea Română (Televiziunea şi Radio-ul funcţionau… împreună) unde, după o lungă discuție cu vicepreședintele de atunci al instituției, i s-a oferit postul de crainică. La acel moment erau doar doi crainici, Cleo Stieber și Florin Brătescu, primul crainic al Televiziunii, din 1957; prima crainică fusese Mariana Zaharescu, celebra “voce” a Teleenciclopediei.

“Nici nu am realizat că eu fusesem, de fapt, la un interviu de angajare, pentru că, la final, am fost întrebată dacă nu vreau să fiu crainică la Televiziune. Am refuzat, pentru că îmi doream să fiu actriţă! Televiziunea nu era pentru mine un miraj. Dar, m-am răzgândit!” – a declarat.

Şi totuşi, SANDA ŢĂRANU nu a renunţat la dorinţa de a juca teatru, dându-şi demisia din TVR de două ori; tot de-atâtea ori a fost convinsă de colegi să rămână. Nu a apucat să joace vreodată într-o piesă de teatru, deși binecunoscutul scriitor D.R. Popescu scrisese o piesă despre ea, care s-a numit „Sanda” şi în care nu a fost distribuită, dar a jucat în filmul “Mofturi 1900”, regizat de Jean Georgescu. A avut premiera în 1965, iar în rolurile principale au jucat Grigore Vasiliu-Birlic, Ion Lucian, Iuira Darie, Ion Dichiseanu şi Geo Barton; SANDA ŢĂRANU a fost Madam Diaconescu.

Până în anul 1998 când s-a retras din fața camerelor din proprie inițiativă, continuînd colaborarea cu Televiziunea, ca narator la emisiunea „Teleenciclopedia, ca traducător și ca realizator al emisiunii „Un zâmbet pentru vârsta a treia”.

Doamna SANDA ŢĂRANU care a împlinit la începutul acestui an, 85 de ani, locuieşte iarna în București, iar vara în casa de la Breaza, se ocupă de gospodărie, citește şi ascultă muzică.

„SENIORI de COLECȚIE” este un proiect inițiat și organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, cu scopul de a aduce în centrul atenției pe marile personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații.

Primele ediții le-au avut ca invitate de onoare pe multipla campioană olimpică ELISABETA LIPĂ, Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport şi Preşedintă a Federaţei Române de Canotaj şi pe marea Doamnă a Muzicii Ușoare românești, STELA ENACHE.

A urmat, ca invitat la cea de-a III-a ediţie, General Locotenent (rtr) Dr.Ing. DUMITRU DORIN PRUNARIU, primul român și singurul care a zburat în spaţiul cosmic; apoi au fost invitați marea actriţă de teatru și film MAIA MORGENSTERN, Manager al Teatrului Evreiesc de Stat, Prof. Dr. DUMITRU CONSTANTIN DULCAN, celebrul artist GRIGORE LEȘE, marea interpretă de muzică ușoară CORINA CHIRIAC, îndrăgita interpretă de muzică populară MARIA DRAGOMIROIU, Prof. Univ. Dr. DAN MIRCEA ENESCU și celebrul prezentator OCTAVIAN URSULESCU, cel care a avut la rândul său alți patru invitați de onoare – Petre Geambașu, Doina Spătaru, Vasile Menzel și Natalia Guberna, Academician Profesor Doctor LEON DĂNĂILĂ, personalitate remarcabilă a Neurochirurgiei româneşti şi mondiale, pe celebrii actori ILEANA POPOVICI și ADRIAN TITIENI. La cea de-a XIV-a ediţie invitat de onoare a fost binecunoscutul şef de orchestră, solist şi instrumentist, PETRE GEAMBAŞU, la «ceas aniversar» – 80 de ani de viaţă şi 60 de ani de carieră artistică! Ultimele două ediţii i-au avut ca invitaţi pe General Maior Aviator (Rtr) RADU THEODORU (100 de ani), pe FLORIN GHEORGHIU, Mare Maestru Internațional la Șah (80 ani), pe FLORICA IONIȚĂ (94 ani), prima femeie parașutist brevetată după cel de-al Doilea Război Mondial, pilot de avion și de planor, instructor de zbor și controlor de trafic aerian şi pe celebrul bioenergoterapeut, LIDIA FECIORU, astrolog, specialist în medicină alternativă, terapie bioenergetică, parapsihologie și vindecare holistică și pe LIZA PANAIT, unul dintre cei mai apreciați creatori de modă din România și nu numai.

La cea de-a XX-a ediţie a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”, aniversară, invitatul de onoare a fost ADRIAN NĂSTASE, unul dintre cei mai apreciați oameni politici ai României, fost Prim Ministru (2001 – 2004) și Ministru de Externe (1990 – 1992). Au urmat în lunile iulie, august şi septembrie invitaţii speciali HORIA MOCULESCU, unul dintre cei mai aprecaţi şi prolifici compozitori de muzică uşoară, actriţa de teatru, film şi televiziune, MAGDA CATONE şi binecunoscuta solistă de muzică uşoară MIRABELA DAUER.

Consider că, prin acest proiect atât de special, putem schimba împreună percepții și putem influența destinele generațiilor de azi și de mâine. Mii de tineri, dar și persoane vârstnice au avut ocazia să întâlnească și să asculte confesiunile unor oameni deosebiți care au contribuit prin munca lor, prin dăruire, pasiune, respect față de societate și de semeni, la promovarea imaginii României pretutindeni în lume. Fiecare dintre cele 24 de ediții ale Galelor Seniori de Colecție a contribuit la construirea unor punți între generații care au avut ocazia să îi cunoască și să dialogheze cu importanți oameni de cultură, artă și știință, cu mari artiști și mari campioni, cu medici, profesori și veterani de război, uriașe valori ale României, exemple demne de urmat pentru noi toți. Mă bucur că ne apropiem de o nouă ediţie aniversară, a 25-a, care va avea loc în luna noiembrie cu un invitat special pe măsura eveniemntului” – Alexandra DOBRE, Președinta Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.

Vă așteptăm joi, 31 octombrie 2024, ora 17:00, la Sala LUCEAFĂRUL, la ediția a XXIV – a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”, alături de invitata specială, doamna SANDA TĂRANU!

Parteneri media:  Ziarul News, AGERPRES, Ultima Oră, TVR, Amos News, Tonica.ro, România TV, Metropola TV,  revista Cariere, Național TV, Radio România Actualităţi, revista Actualitatea Muzicală a UCMR, Ziarul de Investigații, Profi24 TV, stiripesurse.ro, Ziarul Profit, Click!, Nova Media, Phoenix Media, Sănătatea TV, GMR Media, Bucurestii Vechi si Noi

VIAAsociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentCCR: „Legea fugarilor” este constituțională
Articolul următorConsilier al Gărzii Forestiere Suceava, arestat pentru luare de mită