Referitor la respingerea, pentru a doua oară, a proiectului de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului general centralizat, de către Consiliul Local Sector 1, în ședința de luni, 30.09.2019, Biroul de Presă al Primăriei Sectorului 1 este împuternicit să facă următoarele precizări:

Printr-un tertip politic al consilierilor locali ai PNL, unitățile de învățământ din Sectorul 1 riscă să rămână fără bani pentru plata utilităților și demararea de proiecte esențiale pentru elevii din această zonă administrativă. Folosindu-se de un amendament prin care “mimau” grija pentru finanțarea învățământului din Sectorul 1, aceștia nu au făcut decât să blocheze finanțarea infrastructurii școlare folosind drept pretext bugetul nou înființatei instituții pentru protecția mediului.

Reluând firul evenimentelor, în ședința de astăzi, consilierii locali ai PNL au considerat că fondurile alocate prin rectificarea bugetară pentru Direcția de Utilități Publice, Salubrizare și Protecția Mediului sunt prea mari – deși fuseseră înjumătățite față de ședința precedentă – și au făcut un amendament prin care au propus ca o parte din banii alocați pentru funcționarea acestei direcții să fie transferați la capitolul educație. Practic nu făceau decât să transfere fondurile dintr-un capitol bugetar într-altul, care oricum avea asigurată finanțarea solicitată. Amintim că Primăria Sectorului 1 dispune de fonduri necesare atât pentru dezvoltarea infrastructurii de învățământ și a proiectelor extra-școlare, cât și pentru finanțarea direcției de salubrizare prin care se vor implementa proiecte pentru managementul deșeurilor și protecția mediului.

“E cumplit că învățământul din Sectorul 1 a ajuns pretext pentru a bloca funcționarea administrației. E de neimaginat că o instituție nouă pentru protecția mediului stârnește atâtea patimi și se refuză aprobarea unui buget minimal de funcționare. Să nu uităm că Sectorul 1 dispune de fondurile necesare ambelor activități. Putem să avem învățământ de calitate şi aer curat în același timp. Trebuie doar să lăsăm politica la partid şi să lucrăm în interesul cetățenilor care ne au ales”, a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache

Conform planului de acțiune pe termen scurt trimis consilierilor locali la momentul înființării noii direcții, primele investiții sunt chiar în scoli, acolo unde vor fi instalate primele platforme inteligente pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Iar această investiție va fi dublată de acțiuni de educație civică prin care cei mici vor fi învățați cum să protejeze mediul prin separarea materialelor refolosibile din deşeuri.

      Informații de background:

Pe lângă banii de utilități, prin respingerea încă o dată a proiectului de rectificare bugetară, a fost lăsat fără finanțare proiectul educațional „Grădinița pentru toți”, prin care copiii  din toate cele 34 de grădinițe de stat din Sectorul 1 urmau să beneficieze gratuit, în anul școlar 2019/2020, de cursuri de limbi străine și  programe de dezvoltare personală.

Totodată, prin respingerea rectificării bugetare, nu poate fi implementat proiectul „Educație și Performanță” prin care elevii de la Liceul Teoretic Jean Monnet urmau să beneficieze gratuit, în acest an școlar, de o masă caldă și de pregătire suplimentară pentru pregătirea examenelor naționale.

De asemenea, respingându-se din nou rectificarea bugetară a fost blocată și achiziționarea de centrale termice noi pentru patru grădinițe din Sectorul 1: Grădinița nr.42, Grădinița nr.44, Grădinița nr.203 și Grădinița nr.206.

Articolul precedentDacian Cioloș: „Nicio tranzacție reală sau fictivă pe care o anunță doamna Plumb în ultimul ceas nu mai convinge pe nimeni”
Articolul următorReacția șefului DIICOT după ce Iohannis i-a cerut demisia: „Voi culege opiniile colegilor mei, ale șefului ierarhic și al celor implicați”