Într-un sondaj realizat de Avangarde în perioada 20-24 august, dacă duminică ar fi alegeri parlamentare, situația ar arăta cam așa: PSD – 35%, PNL – 21%, AUR – 15% și USR PLUS – 14%.
Nu ne gândim în ce bulă a fost realizat sondajul, nu facem presupuneri legate de eșantion. Vorbim strict de cifre și de ce PNL și USR PLUS par să fie în cădere liberă. Pentru că AUR a rămas la acel 15% la care mă așteptam. Surpriza o reprezintă, într-adevăr, avântul luat de PSD.
Explicații plauzibile (și fără teorii ale conspirației) despre cifrele Avangarde
Cu siguranță că sondajul Avangarde, ca orice sondaj de altfel, nu avea cum să prindă părerile tuturor. Dar, chiar dacă PSD nu a ajuns la acel 35%, cu siguranță a crescut în sondaje. La fel de sigur cum e și faptul că PNL a mai scăzut. Întrebarea e de ce?
- Pentru că românii au memorie scurtă. Și s-au săturat să aștepte. Nu mai țin minte că PSD a guvernat timp de 16 ani până în 2019, iar reformele promise s-au lăsat așteptate. E mai aproape 2019 în care a venit PNL-ul la putere și n-a rezolvat, în doi ani, bubele moștenite din trecut. Și s-au săturat și să tot fie duși cu preșul.
- Pentru că degeaba le arăți câteva reforme și planuri care vor da roade în viitorul apropiat, dacă n-ai și un discurs populist, care să conțină ”bieții pensionari”, ”alocațiile copiilor” și ”familie, ortodoxism, glie”.
- Pentru că, între timp, s-a mai întâmplat și o pandemie, care ne-a luat prin surprindere pe toți. Nu ca iarna, că aia se întâmplă în fiecare an. Dar îndeajuns de prin surprindere, încât să prindă niște guvernanți cu degetul în gură, că n-au mai întâlnit pandemie până acum, și nici n-au reacționat pe cât de repede se aștepta lumea.
- Pentru că, din Opoziție, PSD a cerut vocal cam ce n-a făcut, atât timp cât a fost la guvernare. Dar discursul PSD prinde repede, la oameni necăjiți. Și uituci. Iar PSD mizează pe asta.
- Pentru că PNL s-a lăsat atât de tare prins în lupta internă pentru putere, c-a uitat să mai dea și alte semne. Și alea anemice pe care le-a dat, n-au fost îndeajuns de convingătoare. Mai ales peste discursul vocal PSD. Practic, PNL s-a autosabotat.
Alte motive în plus
- Pentru că USR PLUS, oricât ar încerca să câștige simpatie, se pierde în detalii și-n gafe. Și nici încrederea populiștilor nu are cum să o câștige, atât timp cât aceștia sunt bombardați cu mesaje despre ”corporatiști care ne vor lua țara”, ”UE care ne vrea sclavi” și ”decât să dea la firme, mai degrabă dădeau la bieții pensionari”.
- Pentru că a reapărut discuția cu ”gay-ii care vor să ne pervertească”. O discuție care este dezgropată, de altfel, de fiecare dată când se vrea abaterea atenției de la alte discursuri fără sens. Și de la non-probleme.
- Pentru că în Coaliție nu s-a putut (sau nu s-a vrut) să se ajungă la un consens în legătură cu teme care au fost promise în campanie. Din cauza asta, au mai scăzut câteva procente, din grupa celor care i-au votat, special pentru promisiunile alea.
- Pentru că lumea nu poate avea încredere într-o clasă politică care se antrenează în circ, de fiecare dată când e vreo ședință. În condițiile în care majoritatea se luptă tot pentru buzunarul propriu, de politician, cei câțiva care nu fac asta devin ori invizibili, ori de necrezut. Politician care să nu vrea să tragă pe turta lui? Imposibil! Nu există așa ceva!
- Pentru că reformele se mișcă încet, pe când belele curg gârlă.
Multe se pot schimba în următorii trei ani, față de sondajul actual Avangarde. Să se schimbe în cifre și preferințe, adică.
Dar un lucru e clar: până când clasa politică nu va și face schimbarea aia radicală, pe care a promis-o (indiferent de partid), până când n-o să mai existe persoane certate cu legea în funcții publice, până nu o să mai apară, rând pe rând, dosare ale unora care au ocupat funcții publice și au profitat în mod grosier de asta, sondajele o să oscileze. Constant.
Iar românul la vot, o să țină minte doar ce s-a întâmplat în ultimii (maxim) doi ani.