George Maior a fost audiat astăzi timp de câteva ore la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), în legătură cu dosarul în care este cercetată Laura Codruța Kovesi. Aceasta este acuzată că a fost implicată în extrădarea lui Nicolae Popa din Indonezia. La ieșirea de la audieri, Maior a confirmat că a fost citat ca martor și a explicat că, din punctul său de vedere, „ SRI s-a implicat pe bună dreptate în această operaţiune de succes, alături de alte state”.

Am precizat că nu am sesizat aspecte care să facă cumva obiectul vreunei infracţiuni din partea unor persoane care au fost implicate concret. Nu pot să comentez ce spune Sebastian Ghiţă, eu precizez lucruri pe care le ştiu în calitate de director al Serviciului Român de Informaţii şi, în acest context, SRI a fost extraordinar de eficient şi competent. Extrădarea s-a realizat în contextul clar, legal, definit de legislaţia românească şi rolul Ministerului Public este clar definit în acea legislaţie”, a spus Maior, explicând că nu a avut discuții cu Kovesi pe marginea acestei probleme, ci totul a fost la nivel de instituție: „Comunicare pur instituţională”.

Laura Codruța Kovesi este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă, în urma unui denunț al fostului deputat Sebastian Ghiță. „În cursul anului 2011, fostul procuror general al PÎCCJ ar fi pretins şi primit suma de 268.689,36 lei de la persoana vătămată în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia – Jakarta. În perioada 2010 – aprilie 2011, aflându-se în exercitarea funcţiei de procuror general, Laura Codruţa Kovesi ar fi implicat instituţia pe care o conducea în procedura extrădării lui Nicolae Popa, cu încălcarea dispoziţiilor care reglementează competenţa autorităţilor centrale române în materie penală, care reglementează organizarea şi atribuţiile Ministerului Public, şi ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligaţia să asigure aducerea în ţară a lui Nicolae Popa şi care făceau parte din Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul IGPR, precum şi a unei persoane care făcea parte din cadrele active ale SRI”, sunt o parte din acuzele care i se aduc acesteia.

Articolul precedentCoșmarul unor copii din Cluj, oprit de DIICOT. Minorii erau bătuți de bunici și părinți și obligați să cerșească. Fetele mai mari erau arse cu țigara, tăiate pe față și pe mâini
Articolul următorAvocatul Poporului avertizează că drepturile persoanelor cu handicap sunt încălcate