BRAI-CATA aduce clarificări, în urma știrilor apărute în presă, bazate pe informații neverificate

Compania de salubrizare a explicat punct cu punct fiecare controversă apărută în spațiul public. „Contractul încheiat cu ADP Sector 1 nu are legătură cu niciun fost angajat, mai mult sau mai puțin celebru, deci nici cu Cristian Popescu Piedone”, au menționat reprezentanții companiei, într-un comunicat oficial

În urma numeroaselor articole apărute în presă, în ultima vreme, compania BRAI-CATA a reacționat într-un comunicat, aducând explicații cu privire la principalele controverse iscate de informațiile neverificate, din ultima perioadă. Mai exact, controversele au apărut după semnarea contractului cu Administrația Domeniului Public Sector 1, pentru colectarea a 100 de tone de deșeuri aflate pe spațiile verzi și pe aliniamentele stradale. În comunicat se menționează, de asemenea, și despre edilul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, cel care a fost asociat, în mod eronat, cu situația din Sectorului 1. „Contractul încheiat cu ADP Sector 1 nu are legătură cu niciun fost angajat, mai mult sau mai puțin celebru, deci nici cu Cristian Popescu Piedone, actualul primar al Sectorului 5, care a lucrat, în trecut, în cadrul companiei, ca director de dezvoltare”.

BRAI-CATA își asumă dreptul la replică

„Când am decis să ne asumăm o parte din salubrizarea Sectorului 1 și să ajutăm autoritățile să redea locuitorilor acestei zone a Capitalei parcurile salubre și zonele de plimbare fără gunoaie la tot pasul, am știut că va fi mult de muncă și că va fi dificil să mulțumim pe toată lumea. Ne-am gândit și că vor exista atacuri și frustrări, dar am sperat că văzând că e vorba doar despre un contract punctual, pentru doar 100 de tone de deșeuri a câte 629 de lei plus TVA pe tonă, contestatarii își vor da seama că nu e vorba despre vreo superconspirație”, au spus oficialii BRAI-CATA, într-un comunicat de presă.

Potrivit aceluiași comunicat, acesta ar fi fost motivul pentru care comunicatul apare acum, întrucât compania ar fi preferat să-și onoreze contractul, înainte de a răpunde atacurilor. „Promitem, însă că vom arăta și public de unde și ce deșeuri strângem la tot pasul, nu ne vom mai limita doar să facem rapoarte către administrație!”, se mai arată în comunicat.

Precizări legate de diversele atacuri publice

Bogdan Constantinescu, managerul general al BRAI-CATA SRL, a adus la cunoștință câteva detalii care pun așa-zisele informații apărute în spațiul public într-o nouă lumină, „în caz că cineva își dorește să afle și partea noastră de adevăr”.

  • Compania BRAI-CATA SRL a fost preluată de actualul acționar în anul 2017, iar acela este, în ce ne privește, punctul zero în care firma a schimbat administrarea, strategia de dezvoltare și managementul și le-a păstrat și adaptat până în prezent. Faptul că BRAI-CATA SRL avea vechime în domeniul salubrizării și deținea deja contracte în mai multe județe a fost principalul motiv al preluării de către actuala conducere.
  • Contractul de prestări servicii nr.38/23.07.2021 încheiat cu ADP Sector 1 nu are nici o legătură cu activitatea de salubrizare delegată actualului prestator din această zonă administrativă a Bucureștiului și nici cu starea de alertă impusă de autorități din cauza crizei deșeurilor din Sectorul 1.

Mai exact, serviciile contractate de ADP var viza doar deșeurile de spațiile verzi și de pe aliniamentele stradale, așadar, nu ar interfera cu activitatea de salubrizare deja încredințată unui operator, ci ar reprezenta o parte din atribuțiile Administrației Domeniului Public, lucru care s-ar vedea și contractul publicat pe site-urile ADP și Primăriei Sectorului 1.

  • Achiziția s-a făcut prin sistemul de achiziții publice directe, iar contractul ne-a fost semnalat automat de sistem, fiind unul pe zona noastră de activitate. Oricine este înregistrat în sistem și contractează servicii în acest mod știe că nu este nimic deosebit în acest lucru. Mai mult decât atât, în fiecare companie mare, cum este și cazul BRAI-CATA SRL, există o persoană desemnată să monitorizeze tot ce se publică în sistem, în domeniul său de activitate și să aplice cât mai rapid pentru contractele respective, iar în cazul de față exact acest lucru s-a întâmplat.
  • Contractul încheiat cu ADP Sector 1 nu are legătură cu niciun fost angajat, mai mult sau mai puțin celebru, deci nici cu Cristian Popescu Piedone, actualul primar al Sectorului 5, care a lucrat, în trecut, în cadrul companiei, ca director de dezvoltare.
  • Relația BRAI-CATA SRL cu compania Rom Waste Solutions S.A este una strict comercială, cum probabil au și alte zeci de societăți comerciale sau instituții publice și vizează exclusiv sortarea deșeurilor colectate, fără vreo legătură cu foști sau actuali acționari ai firmei respective.
  • Orice antreprenoriat bifează reușite, dar și eșecuri, din diverse motive și în diverse contexte, iar pentru BRAI-CATA SRL contractul cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș a fost o experiență neplăcută, în ciuda intențiilor bune declarate de ambele părți, la debutul parteneriatului. Faptul că sunt persoane care acum arată cu degetul spre prestator, uitând că autoritățile locale nu au reușit să aplice legea și să își respecte obligațiile contractuale reprezintă doar o încercare, fără consistență, de ieșire la rampă. În fapt, contractele au fost reziliate pentru că autoritățile publice locale nu au aplicat în termenul prevăzut de lege Ordonanța 74 și, în mod special regulamentul de salubrizare, amânări care au condus la subfinanțarea serviciilor prestate, cu efecte asupra întregii activități a sucursalei. Situația din Timiș este pentru noi un exemplu că, uneori, e mai bine să te retragi dintr-un parteneriat nereușit, decât să faci compromisuri sau să te compromiți.

Citește și: Primăria Sectorului 1 a publicat contractul cu Brai Cata

Articolul precedentObsesia lui Tanczos Barna: uciderea urșilor
Articolul următorBăsescu îi cere demisia lui Drulă: „Mă mir că nu au spus că mecanicul de locomotivă a băut cu mine”