Sursa foto: natgeo.ro

Guvernul României a decis joi, 30 iunie, amânarea decarbonizării sectorului energetic până în 2032, relatează spotmedia.ro.

Propunerea a venit din partea Ministerului Energiei, iar ordonanța prevede că închiderile grupurilor energetice pot fi amânate pentru a asigura siguranța și stabilitatea Sistemului Electroenergetic Național.

Astfel termenul la care țara noastră urma să renunțe la energia produsă pe bază de cărbune a fost prelungit de la 31 decembrie 2030 la 31 decembrie 2032.

Noile obiective pe care și le asumă România. Criza energetică va continua ani de zile

„Se aprobă încetarea producerii energiei electrice pe bază de lignit și huilă, retragerea din exploatare și închiderea capacității energetice totale instalate pe bază de lignit și huilă de 4.920 MW, încetarea producției de lignit și huilă, executarea lucrărilor de punere în siguranță și a lucrărilor de închidere și ecologizare pentru cariere și mine până la data de 31 decembrie 2032″, se arată în prevederea adoptată de Guvern.

Totodată, Executivul și-a asumat ca unitățile de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă să fie retrase treptat din exploatare și conservate. Mai mult, Complexul Energetic Oltenia SA va constitui rezerva tehnică pentru asigurarea funcționării Sistemului Electroenergetic Național, motiv pentru care a fost prelungită perioada de producere a energiei electrice a societății. Perioada inițială era 2023 – 2025, iar acum s-a prelungit pentru 2023 – 2030.

De asemenea, Guvernul României a anunțat că poate fi prelungit termenul de închidere a grupurilor energetice Rovinari 3 și Turceni 7. Aceste grupuri vor fi rezervă tehnică în perioada 2023-2026.

Pe baza finanțării de aproape 900 de milioane de euro aprobată de Comisia Europeană, România va realiza noi capacități de producție pe gaze naturale și surse regenerabile de energie.

Exploatările miniere de huilă și carierele de lignit vor fi închise și ecologizate, iar angajații care își vor pierde locurile de muncă vor beneficia de măsuri de protecție socială și măsuri de reconvensie profesională.

Potrivit Ministerului Energiei, operatorii economici cei mai afectaţi de procesul de decarbonizare se află în judeţele Gorj, Hunedoara, Dolj, Mehedinţi şi Vâlcea.

Citește și articolul: Revine Europa la folosirea cărbunelui? Rusia amenință să provoace o criză energetică în timpul iernii 

Articolul precedentAnimalele de la ZOO Călărași au fost sacrificate pentru a ajunge pachete în congelatorul unor „șefi” ai orașului: „Câte capre s-au tăiat… și se făceau porții”. AUDIO
Articolul următorMedic stomatolog trimis să lucreze benevol la Poliția Locală, după ce a fost condamnat pentru șantaj
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.