Societatea Națională Nuclearelectrica s-a dovedit în ultimii ani extrem de darnică atunci când a venit vorba despre atribuirea unor contracte fără licitație. Atâta vreme cât a fost director general al companiei, Teodor Chirica a apelat din plin la „negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare”, practică justificată prin faptul că “serviciile pot fi oferite de un singur ofertant”. După ce a trecut în domeniul privat, Chirica a devenit el “unic ofertant”, obţinând fără licitaţie un contract în valoare de un milion de dolari.

După ce s-a aflat aproape patru ani la conducerea Companiei Naționale Nuclearelectrica, Teodor Chirica a decis la începutul anului 2009 să plece de la stat și să-și încerce norocul în mediul privat.
Îl regăsim în funcția de director general al companiei Amec Nuclear Ro SRL din București, reprezentanța companiei britanice Amec Nuclear UK Limited, care la rândul său este membră a concernului Amec. Din această poziție, Chirica a reușit să obțină, luna trecută, din partea celor de la Nuclearelectrica un contract fără licitație, în valoare de 3.380.475 lei, fără TVA, pentru servicii de actualizare a Raportului Final de Securitate Nucleară al CNE Cernavodă, Unitatea 1.
Interesant este că deși în anunțul de licitație se scria la capitolul criteriii de atribuire –prețul cel mai scăzut, s-a primit o singura ofertă și la un preț mai mare decât cel estimat în anunțul de licitație, care era de 3.195.000 lei. Anul 2012 pare să fie unul foarte bun pentru cei de la Amec Nuclear, având în vedere că, tot fără licitație, au reușit să câștige în luna aprilie a acestui an din partea societății EnergoNuclear (cea care construieste reactoarele 3 și 4) un contract de 322.085 lei pentru studii de amplasament.
De altfel, interesul pentru Nuclearelectrica al firmei mamă din Anglia, Amec Nuclear UK Limited, este mai vechi, aceasta reușind la sfârșitul anului 2008 să obțină, prin negociere directă, un contract de aproape 3,3 milioane euro pentru “servicii privind aplicarea programului de revizuire periodic sistematică a securității nucleare (PSR)”.
Un contract obținut pe vrea când conducerea companiei Nuclearelectrica era asigurată de Teodor Chirica, cel pe care la puțin timp îl regăsim în conducerea filialei românești a celor de la Amec. Simple coincidențe.

Practică brevetată

Compania Nuclearlelectrica a încheiat în vara acestui an un contract în valoare de 2,89 milioane lei, fără TVA, cu Sucursala Cercetări Nucleare Pitești pentru servicii de analiză și consultanță tehnică.
Mai concret, potrivit contractului, sucursala de la Pitești oferă servicii de arhitectură, servicii integrate de inginerie, servicii de amenajare urbană și servicii de arhitectură peisagistică, servicii conexe de consultanță științifică și tehnică, servicii de testare și analiză tehnică. Contractul a fost atribuit prin negociere directă, cu un singur ofertant, fără anunț de participare. Evident, Nuclearelectrica justifica la vremea respectivă alegerea acestei proceduri prin faptul că „lucrările/produsele/serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”.
Un contract mult mai gras a reușit să prindă, în luna noiembrie a acestui an, compania americană QualTech NP, care, în schimbul furnizării unor “garnituri gonflabile pentru ecluze”, încasează peste 200.000 de dolari, fără TVA. Invocând aceeași clauză, contractul s-a negociat cu un singur ofertant. Deși anunțul de licitație conținea o clauză cel puțin hilară în condițiile în care nu exista decât o ofertă, specificându-se că la atribuirea contractului se va lua în calcul prețul cel mai mic, semnarea lui s-a făcut totuși la un preț puțin mai mare decât cel estimat inițial.
La începutul acestui an, Nuclearelectrica a decis să plătească 21,72 milioane de lei, fără TVA, pentru servicii suplimentare de inginerie și analiză tehnică privind stabilirea și implementarea măsurilor necesare pentru siguranța centralei în situația apariției unor evenimente în afara bazelor de proiectare, inclusiv furnizare de echipamente. Contractul a fost atribuit companiei Candu Energy INC prin negociere, fără anunț de participare, pe data de 6 ianuarie 2012. Ca și în cazul altor licitații, Nuclearelectrica a justificat alegerea acestei proceduri prin faptul că lucrările, produsele și serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice.

Paza, tot fără licitaţie

Metoda atribuirii contractelor fără o licitaţie prealabilă este o practică brevetată la Nuclearelectrica.
Nu de puține ori, până şi contractele pentru serviciile de pază au fost atribuite prin negociere directă. Este cazul firmei de pază Davi Comfire SRL din București, care a reușit în acest an să obțină, fără licitație, două contracte a căror valoare depășește un milion de euro. Astfel, la sfârșitul lunii februarie a acestui an firma de pază Davi Comfire este cadorisită cu un contract în valoare de 1.097.006 lei, fără TVA, pentru a furniza „servicii de pompieri pentru desfășurarea activităților de prevenire și stingerea incendiilor și a activităților suport de limitare și/sau înlăturare a urmărilor situațiilor de urgență la obiectivele CNE”.
Durata contractului a fost de numai trei luni, acoperind intervalul 1 martie 2012-31 mai 2012. Probabil că fiind extrem de mulțumiți de activitatea agenților de la Davi Comfire, șefii de la Nuclearelectrica decid pe data de 31 mai să mai ofere firmei un contract, tot fără licitație. De această dată valoarea contractului a fost de 3,6 milioane de lei, fără TVA. Pe lista băieților deștepți mai putem trece și firma Energo Securent, care numai într-un an a reușit să obțină patru contracte de pază în valoare de aproape opt milioane de lei, fără TVA.

Curtea de Conturi deschide ușa DNA

La un moment dat, acest gen de contracte cu dedicație a intrat și în atenția inspectorilor Curții de Conturi.
Pe baza rapoartelor întocmite de aceștia, procurorii anticorupție au început o serie de anchete care s-au soldat cu trimiterea în judecată, anul trecut, a unuia dintre foștii directori generali ai Companiei Naționale Nuclearelectrica, Ion Rotaru. Numai în cazul unei singure firme abonate la contracte, societatea Tess Conex, procurorii au reținut un prejudiciu în dauna bugetului statului de trei milioane de euro, în condițiile în care aceasta a obținut, fără licitație, nu mai puțin de 23 de contracte.
Pentru acordarea acestor contracte, cei de la Nuclearelectrica au invocat de fiecare dată faptul că s-a apelat la această procedură de „negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare” prin faptul că “serviciile pot fi oferite de un singur ofertant”.
În raportul Curții de Conturi de la acea vreme scria negru pe alb: „Din verificări a rezultat că nu Tess Conex SA a importat aceste produse, ci societatea Sinergic Grup Steel Import Export Bacău. Tess Conex a folosit un intermediar, după care a refacturat produsele la preţuri de speculă”.
O gaură și mai mare au descoperit inspectorii Curții de Conturi în cazul unui alt fost director general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica. La mijloc este vorba despre aceleași licitații cu un singur ofertat și încredințare directă despre care rapoartele Curții de Conturi spun că au fost făcute prin fals, uz de fals în acte publice, abuz și neglijență în serviciu.
În total, se vorbește în acest caz de un prejudiciu de 10 milioane de euro. Verificările făcute la această companie de-a lungul anilor de către Curtea de Conturi au scos la iveală lucruri greu de imaginat în ceea ce privește atribuirea contractelor pentru achiziționarea de servicii și echipamente. Un exemplu elocvent este cel al companiei canadiene Laker Energy Products Ltd. (cu sediul în Ontario). Aceasta a reușit în urmă cu câțiva ani să obțină de la Nuclearelectrica nu mai puțin de 94 de contracte de achiziție în valoare de peste șase milioane de euro, din care 29 de contracte au fost obținute prin încredințare directă.

Articolul precedentBăneasa, un aeroport de business fără muşterii
Articolul următor11 milioane de euro au naufragiat în pescuitul maritim