Sursa: DIICOT

17 persoane au fost propuse spre arestare într-un dosar instrumentat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală pe linia traficului de persoane și al traficului de heroină, drog de mare risc.

Parte dintre aceștia, spun procurorii, achiziționau heroină din Cartierul Ferentari al Bucureștiului, vânzând mai departe în sectoarele 3, 4 și 5 din Capitală, dar și în două penitenciare din țară. Metoda folosită de aceștia, a precizat Poliția Română, a fost aceea de disimulare a drogurilor în corespondența deținuților.

În cauză au fost efectuate nu mai puțin de 12 percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județului Ilfov, fiind documentată activitatea a două grupuri infracționale organizate specializate în comiterea infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de droguri de mare risc.

Acțiunea a fost derulată de lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigații Criminale – I.G.P.R., cu sprijinul Brigăzii de Combaterea Criminalității Organizate București, Institutului Național de Criminalistică, D.G.P.M.B. – Serviciul Criminalistic, I.P.J. Ilfov – Serviciul Criminalistic, precum și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

În urma perchezițiilor oamenii legii au descoperit și ridicat în vederea indisponibilizării sume de bani provenite din activitatea infracțională, cântare de mare precizie, dar și droguri de risc și de mare risc (în principal heroină).

Sursa: Poliția Română

Din ce se arată într-un comunicat al DIICOT, inițial la audieri au fost aduse 21 persoane, 5 dintre acestea aflându-se în stare de detenție în urma unor condamnări la pedeapsa cu închisoarea. Dintre acestea, 12 au fost reținute pentru 24 de ore, însă în instanță s-a mers cu propunere de arestare pentru 17 persoane, 3 dintre inculpați fiind deja arestați, iar alți doi lipsind de la audieri. Din ce detaliază procurorii, din grupul care se ocupa în principal cu traficul de persoane face parte și un cetățean spaniol. De altfel, un alt membru al acestei grupări era consumator de heroină și avea legături cu cel de-al doilea grup.

Începând cu luna iunie 2021, trei inculpați (2 cetățeni români și unul de cetățenie spaniolă) au constituit un grup infracțional organizat, în scopul exploatării sexuale a unei persoane vătămate prin obligarea la practicarea prostituției în Spania. Astfel, la începutul lunii septembrie 2020, unul dintre inculpați a recrutat prin inducere în eroare (metoda „loverboy”) o persoană vătămată pe care a transportat-o în Spania, unde a fost adăpostită în imobilul celui de-al doilea inculpat, fiind obligată să practice prostituția, sumele de bani astfel obținute fiind însușite în totalitate de cei doi, astfel încât aceasta să fie menținută într-o continuă dependență.

În luna iunie 2021, a fost atras ca membru constituent și un cetățean spaniol care a pus la dispoziție conturile bancare în vederea depozitării sumelor de bani obținute din exploatarea persoanei vătămate.

În ceea ce privește comiterea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, s-a reținut că, începând cu luna februarie 2022, 3 inculpați au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, grup care a acționat coordonat până în luna septembrie 2022, beneficiind de sprijinul altor 2 membri.

În fapt, s-a reținut că drogurile erau fost procurate de membrii grupului din Cartierul Ferentari și transportate apoi la un imobil folosit de aceștia, fiind porționate și vândute consumatorilor de pe raza municipiului București. În plus, drogurile de mare risc (heroină) au fost expediate către două penitenciare în vederea aprovizionării deținuților”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Articolul precedent29 septembrie – Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare
Articolul următorMinistrul Cercetării, Inovării și Digitalizării ar urma să preia interimatul la Educație, după demisia lui Cîmpeanu