Electrica SA
Electrica SA

După 15 ani de divizări și privatizări distribuitorul național de curent redevine mastodontul de altă dată

Decizie cel puțin ciudată la nivelul conducerii. După ce, timp de un deceniu și jumătate, sucursalele și filialele au fost ba divizate, ba privatizate, anul acesta directorii companiei au schimbat radical macazul.

Deși din punct de vedere ideologic, “naționalizarea” distribuitorului național de energie electrică contravine principiilor liberale, tocmai asta a făcut cabinetul Orban în 2020. Consiliul de Administraţie al Electrica a aprobat de principiu, acum două zile, fuziunea prin absorbţie a celor trei societăţi de distribuţie a energiei electrice rămase în cadrul Grupului Electrica:  SDEE Transilvania Nord, SDEE Transilvania Sud şi SDEE Muntenia Nord, iar societatea absorbantă ar urma să fie SDEE Transilvania Nord, se arată într-un comunicat al companiei remis către piața de capital.

Strategie nouă sau praf în ochii alegătorilor? Sau o mega-privatizare?

„Fuziunile aprobate de Consiliul de Administraţie al Electrica sunt în linie cu noua Strategie a Grupului şi reprezintă paşi importanţi în atingerea obiectivului ce vizează optimizarea modelului de afaceri. Suntem convinşi că fuziunea companiilor de distribuţie şi cea a celor de servicii energetice vor aduce multe beneficii pentru Grup.

Citeşte şi Bombonel sau Bombonica: Negoiță calcă pe urmele lui Dragnea

Electrica SA

Scopul este reprezentat de eficientizarea activităţii, astfel încât brand-ul Electrica să-şi consolideze imaginea de cel mai puternic jucător din piaţa energiei electrice. Implementarea strategiei asigură perspective solide de dezvoltare a companiei, iar rezultatele încep deja să se vadă”, a precizat Corina Popescu, Director General al Electrica.

Potrivit acesteia, decizia CA reprezintă încă o etapă în planul de implementare a Strategiei Grupului pentru perioada 2019-2023, după ce, la finalul lunii martie, a fost aprobată de principiu şi fuziunea celor două societăţi de servicii energetice din cadrul Grupului – Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica Serv SA (FISE) şi Servicii Energetice Muntenia SA (SEM).

Obiectivele principale urmărite pe termen scurt şi mediu sunt creşterea calităţii serviciilor oferite celor 3,8 milioane de consumatori, concomitent cu îmbunătăţirea performanţei operaţionale şi optimizarea costurilor la consumatorul final. Electrica este cel mai important operator naţional de reţele de distribuţie a energiei electrice și acoperă 18 judeţe, din trei zone geografice, reprezentând 40,7% din teritoriul României.

Cele trei companii de distribuţie din cadrul Grupului gestionează 198.988 km de linii electrice. Anul trecut, operatorii de distribuţie din cadrul Grupului Electrica au distribuit aproximativ 17,7 TWh, ceea ce reprezintă aproximativ 40% din energia electrică totală distribuită la nivel naţional către utilizatorii finali. Statistica nu sună deloc rău, maia les în cazul unei noi privatizări de “succes”.

Remember RENEL

1990: Noiembrie se înfiinţează Regia Naţională de Electricitate – RENEL. IRE-urile devin Filiale de Reţele Electrice (FRE-uri);

1998: Urmare a restructurării survenite prin aplicarea HG 365/03.07.1998 de reorganizarea RENEL se înfiinţează Compania Naţională de Electricitate (CONEL). CONEL avea în componență trei filiale: S.C. Termoelectrica S.A –  pentru producerea de energie electrică și termică în termocentrale; S.C. Hidroelectrica S.A. – pentru producerea de energie electrică în hidrocentrale și S.C. Electrica S.A. – pentru distribuția și furnizarea energiei electrice.

2000: CONEL, a fost împărțită în societăți comerciale independente aflate integral în proprietatea statului: S.C. Termoelectrica S.A., S.C. Hidroelectrica S.A., S.C. Electrica S.A. și C.N. Transelectrica S.A. cu rol de Operator de Transport și Sistem, având ca filială cu personalitate juridică S.C. OPCOM S.A.

Ca efect al acestei divizări, CONEL a fost desființată.

2001: În baza HG 1342/27.12.2001, privind reorganizarea SC Electrica SA, se înfiinţează 8 Societăţi Comerciale. Electrica SA a fost împărţită în 8 filiale, după cum urmează:

1. Electrica Transilvania Nord (cu sediul la Cluj-Napoca)

2. Electrica Transilvania Sud (cu sediul la Braşov)

3. Electrica Muntenia Nord (cu sediul la Ploieşti)

4. Electrica Muntenia Sud (cu sediul în Bucureşti)

5. Electrica Banat (cu sediul la Timişoara)

6. Electrica Moldova (cu sediul la Bacău)

7. Electrica Oltenia (cu sediul la Craiova)

8. Electrica Dobrogea (cu sediul în Constanţa)

2005: Filialele Electrica Banat, Electrica Moldova, Electrica Oltenia şi Electrica Dobrogea au fost privatizate în procent de 51%, Electrica SA rămânând acţionar la acestea.

2007 – 1 august: are loc reorganizarea Filialelor de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice Electrica Muntenia Nord, Transilvania Sud și Transilvania Nord constând în divizarea parţială a fostelor societăţi, în scopul separării activităţii de furnizare a energiei electrice de activitatea de distribuţie a energiei electrice. Prin Hotărârea de Guvern 657/2007, cele 3 filiale rămase integral în proprietatea Electrica SA au fost divizate pe baza activităţii de furnizare şi distribuţie, astfel luând naştere filialele:

1. Electrica Furnizare Muntenia Nord

2. Electrica Furnizare Transilvania Nord

3. Electrica Furnizare Transilvania Sud

4. Electrica Distribuţie Muntenia Nord

5. Electrica Distribuţie Transilvania Nord

6. Electrica Distribuţie Transilvania Sud

2008: Filiala Electrica Muntenia Sud a fost privatizată, pachetul majoritar de acţiuni de 64,4% fiind preluat de către grupul italian ENEL.

2011: În data de 22.07.2011, în conformitate cu HG 930/ 01.09.2010, s-a înființat SC Electrica Furnizare SA prin fuziunea fostelor filiale ”Electrica Furnizare Muntenia Nord”, ”Electrica Furnizare Transilvania Nord” și ”Electrica Furnizare Transilvania Sud”.

2014: iunie are loc listarea cu succes a 51% din acțiunile SC ELECTRICA SA la Bursa de Valori București și London Stock Exchange, cea mai mare listare de pe piaţa de capital din România, compania strângând din piaţă o sumă record, de aproape 2 miliarde de lei (443 milioane euro).

Ziarul de Investigatii

Articolul precedentOrban a făcut o baie de mulțime la Târgu Mureș, unde a promis investiții pentru toată țara
Articolul următor41.000 euro, apăruți din senin în buzunarele unui fost director al Primăriei Constanța