Președintele României Klaus Iohannis a declarat, cu ocazia a 18 ani de la aderarea țării noastre la Alianță, că apartenența României la NATO este „crucială” și cu atât mai evidentă în actualul context de securitate din Europa.
Acesta a precizat că Alianța a știut să se adapteze rapid și a acționat eficient la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Liderul de la Cotroceni a reafirmat că România va acționat pentru întărirea capacității de apărare prin creșterea cheltuielilor bugetare destinate Apărării de la 2% la 2,5% din PIB.
România a aderat la NATO pe 29 martie 2004
„România va promova în continuare parteneriatul dintre NATO şi Uniunea Europeană, un cadru instituţional foarte important de optimizare a eforturilor europene şi euroatlantice în domeniul securităţii şi apărării, care trebuie să crească în relevanţă”, a precizat Iohannis, potrivit Administrației Prezidențiale.
Totodată, șeful statului a dat asigurări că țara noastră va rămâne un aliat puternic și un susținător decis al consolidării relației transatlantice „dedicat valorilor fundamentale ale NATO.” „La mulţi ani, România în NATO!”, a concluzionat președintele României.
Și președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu ocazia celor 18 ani de la aderarea țării noastre în Alianța Nord-Atlantică.
Acesta a precizat că datorită efortului unei guvernări PSD, România a aderat la NATO, cea mai importantă garanție de securitate din istoria modernă a țării.
„NATO este acum garantul securității cetățenilor români – atât al celor din țară, cât și al românilor aflați în străinătate, majoritatea trăind în Europa. De aceea, suntem mândri că PSD a oferit României șansa de a face parte dintr-o Alianță ce funcționează pe principiul “toți pentru unul și unul pentru toți”, a scris pe o rețea de socializare președintele PSD.
Ciolacu a mai precizat că România a devenit un partener important „într-o arhitectură politică și de securitate de care depinde în mare măsură viitorul pașnic al democrației europene.”
Reamintim că țara noastră a devenit în 1994 prima țară post-comunistă care s-a alăturat programului Parteneriatului pentru Pace al NATO.
Citește și articolul: Klaus Iohannis: Sunt necesare soluții europene pentru reducerea efectelor negative ale prețurilor ridicate la energie