Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec, a ținut ieri un discurs la micul dejun de Ziua Recunoştinţei organizat de Camera de Comerţ Americană în România (AmCham).
Iar în discursul său, acesta a adus vorba și despre situația din România, unde abia ce s-a încheiat primul tur al alegerilor prezidențiale – cu un rezultat neașteptat.
„În toate ţările, alegerile îi fac pe oameni să se gândească la direcţia pe care ţările lor au luat-o în trecut şi pe care o pot lua în viitor. În primul tur al alegerilor prezidenţiale, este clar că mulţi români au votat pentru schimbare. Puţini au prezis rezultatul, dar oamenii care votează pentru schimbare nu sunt un lucru neobişnuit. Aceasta este esenţa democraţiei. S-a mai întâmplat, în trecut, în ambele ţări”, a arătat ea.
Și, cum urmează votul pentru parlamentare, în această duminică, iar pe 8 decembrie românii sunt din nou așteptați la urne, pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, Kathleen Kavalec a comentat – pe departe – și informațiile privind o posibilă susținere a SUA pentru candidatul Călin Georgescu.
Aceasta în condițiile în care Georgescu ar fi susținut de Robert Kennedy Jr., viitor ministru al Sănătății în administrația Trump. „Dacă intră în turul doi, Kennedy vine în România. Este un gest simbolic și strategic, care consolidează conexiunile lui Georgescu cu mișcările anti-sistem globale”, spunea H.D. Hartman, profiler și analist politic.
„Statele Unite nu spun altor democraţii pe cine să aleagă. Dar nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la valoarea alianţei transatlantice în ceea ce priveşte contribuţia la construirea Europei şi a României pe care le avem astăzi.
În ansamblu, Europa şi România sunt mai sigure, mai prospere şi mai libere decât oricând în istorie. Războiul de agresiune al Rusiei a perturbat, cu adevărat, pacea în Europa, vizând o lume în care forţa şi puterea prevalează asupra voinţei suverane a societăţilor democratice. Acum, mai mult ca oricând, nu ar trebui să considerăm alianţele drept garantate. (…)
Vorbesc despre Rusia pentru că suntem conştienţi de relatările de pe reţelele de socializare care promovează autoritarismul omului puternic din Rusia ca fiind mai de dorit decât beneficiile parteneriatului cu lumea occidentală. Dar Rusia nu le oferă vecinilor săi securitate sau prosperitate; dimpotrivă. Întrebaţi-i doar pe ucraineni, moldoveni şi georgieni. (…)
Să fim cu toţii recunoscători, dar să nu luăm niciodată de bun tot ceea ce am obţinut prin muncă şi tot ceea ce ni s-a dat. Acest lucru include democraţiile noastre, care depind de faptul că vocile noastre se fac auzite în urnele de vot. (…)
Pe măsură ce ne apropiem de finalul anului 2024, sunt profund recunoscătoare pentru rezistenţa şi determinarea comunităţii noastre. Împreună, am făcut paşi importanţi către consolidarea parteneriatului nostru şi construirea unui viitor mai luminos. Fiţi recunoscători, dar nu vă complaceţi în asta, fiţi vigilenţi şi pregătiţi să luptaţi pentru lucrurile în care credeţi”, a subliniat Kavalec.