La distanță de câteva zile de alegerile prezidențiale și după discuții intense în spațiul public privind o posibilă problemă de securitate națională care a dus la rezultatul din turul 1, șeful statului a convocat Consiliul Național de Apărare al Țării (CSAT), pentru a se lămuri ce și cum.
În „dulcele” său „stil clasic”, Iohannis nu se grăbește. Așa că abia astăzi, membrii CSAT au fost chemați la o întâlnire.
Potrivit Administrației Prezidențiale, „președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 14.00, la Palatul Cotroceni.
Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului se află analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”.
Mai rapid în reacții a fost ex-președintele Traian Băsescu, care a calificat rezultatele de duminică, 24 noiembrie, ca fiind „un eșec major de securitate națională”.
„Noi am votat pentru un robot, nu știu în ce măsură poate fi pusă sub semnul întrebării toată campania sau tot procesul, dar omul acesta trebuie să răspundă în fața legii pentru ce a făcut el. Adică nimic. (…)
Sunt atât de dezamăgit de structurile de securitate, cum nici nu vă dați seama (…). În momentul de față trebuia să avem în alertă publică serviciile de securitate. Până la ora aceasta trebuia să ne spună ce s-a întâmplat, cum a fost posibil, iar dacă a fost o operațiune finanțată masiv, trebuia să știm și cine o finanța. (…)
Trebuie să știm cât a costat dezinformarea. În momentul de față domnul Georgescu ne spune că are cheltuieli zero, că nu l-a costat nimic această această campanie. Suntem într-o contradicție. Suntem pe punctul să avem în fața noastră un candidat dubios în turul doi al alegerilor și în mod corect spunem că avem dreptul la explicații din partea celor plătiți cu bani mulți.
Ministerul de Finanțe și ANAF trebuie să ofere răspunsuri, iar dacă este o chestiune de securitate această finanțare și SRI trebuie să spună ceva. După atâția ani în care s-a muncit să se pună cât de cât democrația într-o stare de permanență în România ne trezim în situația în care era aproape să alegem un om ca urmare a mesajelor date de roboți.
Este incredibil. Este categoric eșec major de securitate națională. Nu am nici un dubiu. Eșec major de siguranță națională. Ne alegem președintele prin falsuri”, a explicat Traian Băsescu.
Klaus Iohannis nu a comentat în niciun fel public rezultatul alegerilor. Tot ceea ce am aflat a fost via unui comunicat din partea Administrației Prezidențiale, care a transmis Mediafax că „Preşedintele României nu a primit informări din partea instituţiilor statului cu privire la existenţa unor riscuri de influenţare a alegerilor prezidenţiale sau cu privire la ingerinţe externe în procesul electoral” și că șeful statului nu a primit informări „nici referitor la un mod de promovare a candidatului (…) pe anumite reţele de socializare, care să ridice suspiciuni”.
Conform legii, Iohannis este și președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, iar vicepreședinte este premierul României. Membrii CSAT sunt ministrul apărării naţionale, ministrul afacerilor interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul economiei, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major al Apărării şi consilierul prezidențial pentru securitate naţională.