Ne mai desparte scurt timp până la data alegerilor prezidențiale, iar strategii nu sunt doar în interiorul partidelor, în spatele ușilor deschise, ci și la vedere.

Așa se face că astăzi, în ședința de Guvern, pe ordinea de zi a fost introdusă pentru a fi discutată și o hotărâre privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.

Știm deja că alegerile prezidențiale se vor derula pe 24 noiembrie, iar al doilea tur a fost stabilit pe 8 decembrie. Între ele se vor desfășura alegerile pentru Parlamentul României, chiar pe 1 decembrie, Ziua Națională.

Aceasta a fost decizia asumată de coaliția PSD&PNL, iar ulterior lucrurile și-au urmat cursul, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunțând la începutul acestei luni că a publicat modelele listelor susţinătorilor la alegerile prezidenţiale şi la cele pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

În ceea ce privește discuțiile de astăzi, se va vota asupra Programului calendaristic „pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024”, iar hotărârea care ar urma să intre în vigoare la data de 10 septembrie 2024.

În nota de fundamentare se precizează că „prezenta hotărâre stabilește, pe baza calculului aritmetic, datele la care trebuie realizate acţiunile prevăzute de legislația aplicabilă, venind, pe de o parte, în sprijinul alegătorilor, candidaților și formațiunilor politice iar, pe de altă parte, în sprijinul autorităților publice și al organismelor electorale care vor dispune de un calendar precis al datelor până la care trebuie să-și îndeplinească atribuțiile ce le revin”.

Concret, printre alte date stabilite, „cel mai târziu cu 50 de zile înainte de data alegerilor, cel mai târziu la data de: 5 octombrie 2024, ora 24.00” se va face depunerea candidaturilor, care vor rămâne definitive „în cel mult 24 de ore de la expirarea termenului de soluţionare a contestaţiilor”, adică „cel mai târziu la data de: 10 octombrie 2024”.

Potrivit prevederilor, campania electorală va începe oficial „până cel mai târziu cu 30 de zile înaintea datei alegerilor: 25 octombrie 2024” și se va încheia „în preziua datei alegerilor: 23 noiembrie 2024, ora 7.00”.

Articolul precedent100 de euro, mită pentru polițiștii din Covasna
Articolul următorToni Greblă, despre acuzațiile legate de încasarea ilegală a unor venituri