După îndelungi tergiversări, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis marți să retragă autorizația de funcționare a societății Forte Asigurări Reasigurări SA, ca urmare a constatării stării de insolvență a societății.
Totodată, ASF a aprobat promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, potrivit Legii 85/2014 și a respins proiectul de achiziție prezentat de societatea BBP Bandenia PLC în vederea dobândirii, în mod direct, a unei participații calificate din capitalul social al Forte Asigurări Reasigurări S.A.
În luna noiembrie a anului trecut, ASF anunța că Forte Asigurări se află printre cei cinci asigurători care nu îndeplinesc cerințele minime de solvabilitate în vigoare, conform regimului de supraveghere Solvency I. Ulterior, în luna aprilie a acestui an, ASF avertiza că Forte Asigurări Reasigurări și LIG Insurance nu au realizat, până la termenul limită de 31 martie 2016, măsurile asumate prin planurile transmise în urma exercițiilor de evaluare a activelor și pasivelor companiilor din domeniu, derulate de ASF în prima jumătate a anului 2015.
Ziarul de Investigații a dezvăluit încă din luna august a anului trecut neregulile comise de FORTE Asigurări și modul în care ASF asista pasiv la acestea. Auditorul independent al FORTE Asigurări, multinaţionala Deloitte, refuzase să formuleze o opinie referitoare la bilanţul FORTE Asigurări pe anul 2014. Refuzul de opinie este cea mai gravă constatare a unui raport de audit, ca urmare a neregulilor constatate şi a lipsei (sau insuficienţei crase) de informaţii pertinente şi corecte din partea companiei auditate.
Adina Simona Plopeanu, soţia fostului secretar general al ASF, controversatul Fănel Plopeanu, cel care a fost acuzat în trecut că are contracte de consiliere cu societatea FORTE prin interpuşi, lucrează în cadrul Autorităţii, pe funcţia de responsabil supraveghere, având din această calitate posibilitatea de a influenţa poziţia instituţiei referitoare la unele societăţi de asigurare. Conducerea FORTE Asigurări este asigurată de Gabriel Ţutu, Gabriel Olteanu si Marin Dragomir, persoane care până de curând au lucrat la Omniasig şi care, spun surse din piaţă, au legături de prietenie cu familia Plopeanu.

Articolul precedentPuiu Popoviciu, condamnat la nouă ani de închisoare în dosarul terenurilor de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară
Articolul următorDaniel Tudorache, avertisment către locuitorii Sectorului 1