De mai bine de o săptămână, unităţile de învăţământ de pe raza municipiului Lupeni au rămas fără apă, existând riscul declanşării unei epidemii în rândul elevilor. Motivul invocat de furnizorul de apă potabilă din Valea Jiului – Apa Serv – este neplata datoriilor de peste 4 miliarde de lei vechi, datorii neachitate din anii 2004 până în prezent. Totodată, primarul localităţii, Cornel Resmeriţă (PSD), a recurs la şantaj politic, refuzând să semneze vreun angajament de plată a datoriilor dacă Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Hunedoara nu va renunţa la noua schemă de reorganizare a şcolilor, ceea ce va însemna mai puţini directori de aceeaşi culoare politică.

 În cele din urmă, a fost organizată o şedinţă la care au participat reprezentanţii DSP, Prefecturii Hunedoara, ai centrelor de execuţie bugetară şi ai Apa Serv, părând că s-a ajuns la o înţelegere şi elevii vor putea merge din nou la cursuri.

“Am reuşit în sfârşit să dezamorsăm conflictul, dacă îi putem spune conflict. Domnul primar a cerut să se revină la forma iniţială a reţelei şcolare şi i-am spus că nu se poate. Începând de mâine, elevii vor reveni la cursuri şi să sperăm că nu vor mai fi probleme până la sfârşitul anului şcolar. Eu nu am fost de accord să pună ca monedă de schimb o astfel de cerere, pentru că ne-a obligat, dar până la urmă sunt bucuros că de mâine (astăzi –n.r.) se reiau cursurile”, a declarat Alexandru Lăutaru, inspectorul şcolar general.

La rândul său, şeful Apa Serv, Andrei Cristian Ionică, a precizat că obiectivul său nu este de a lăsa şcolile din Lupeni fără apă, ci de a-şi recupera datoriile.

“CEB-urile au o datorie, unul de 111.000, cealaltă de 333.000. Sunt facturi neplătite din 2004, 206 şi am fost nevoiţi să luăm această măsură extremă, dar obiectivul nostru nu este să lăsăm şcolile fără apă, ci să ne recuperăm creanţele. Nu este o situaţie singulară, ne confruntăm cu aşa ceva pe raza tuturor localităţilor Văii Jiului, dar cea mai gravă situaţie este la Lupeni. Dacă se intervenea mai repede, în 2004, 2005, 2007… Eu mai atenţionez că dacă acest angajament de plată nu va fi onorat, se va ajunge în situaţia de azi. Sper că toată lumea şi-a dat seama că nu poţi trăi fără apă”, a precizat directorul societăţii de furnizare a apei potabile din Valea Jiului.

Attila Dezsi a catalogat încăpăţânarea primarului Resmeriţă drept o ambiţie pur personală.

„Este o ambiţie personală a primarului municipiului Lupeni, dar cred că am reuşit să-l conving pentru binele copiilor din municipiul Lupeni, copii care nu sunt puţini, sunt 2.800, să reuşim deblocarea situaţiei. Odată cu reluarea alimentării cu apă se vor relua şi cursurile, pentru cei care vor da bacaluareatul este imperios necesar să aibă condiţii de studiu normale. A semnat angajamentul de plată joi dimineaţă şi a fost reluată furnizarea apei potabile, şi cursurile elevilor. Sperăm să nu mai avem parte de asemenea probleme”, a explicat prefectul judeţului.

Articolul precedentTătucul falimentelor bancare, în afara legii
Articolul următorRoşca Stănescu şi-a tras insulă, pe şest, la Snagov