Sursa: Facebook

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte propun arestare preventivă a 21 de inculpați, acuzați, printre altele, de tentativă la infracțiunea de acțiuni contra ordinii constituționale.

Informația a fost făcută publică aseară, chiar de procurori, ancheta fiind derulată în dosarul care are legătură cu candidatul pro-rus la prezidențiale, Călin Georgescu.

Surse citate de G4Media arată că sunt vizați susinători ai lui Călin Georgescu, printre care se numără și mercenarul Horațiu Potra, fratele său dar și fiul său, respectiv Potra Alexandru și Potra Dorian.

În urma unor percheziții la domiciliul lui Potra, poliţiştii au găsit peste 40 de încărcătoare (de la arme letale, de diferite calibre), 51 de grenade (militare, ofensive/ defensive), 44 de bucăţi de lovituri de lansator, 21 de pistoale letale (majoritatea calibrul 9x19mm), 7 pistoale/ puşti mitralieră letale (calibrul 7,62 mm şi 7,65 mm), peste 20 de cutii/ pachete/ pungi cu muniţie letală, 6 piese de arme, 4 materiale explozive, două aruncătoare/lansatoare de grenade, un fitil detonant şi o lunetă.

Totodată, au mai fost descoperite şi ridicate peste 25 de kilograme de aur (lingouri), peste 3,3 milioane de dolari, peste 700.000 de lei, 43.000 de euro, 13.000 dirham şi 21.000 de dinari sârbeşti.

Inițial, după percheziții Potra a apărut într-un video filmat în afara țării, în care instiga la violențe, pentru ca mai apoi, să explice la un post TV, care îl prezintă constant pe Georgescu drept „președintele ales”, că își asumă deținerea armelor și, implicit, infracțiunea.

Despre bani, Potra a explicat că a lucrat ani de zile, legal, ca „apărător” al diveselor persoane cu funcții din afara țării, respectiv în Africa. Tot aici, Potra a recunoscut a vorbit cu omul de afaceri Frank Timiș despre o eventuală finanțare a unei campanii electorale a lui Călin Georgescu:

Era vorba de o discuție cu patru ani în urmă. Știe toată lumea, până și presedinții africani, ca să faci o campanie trebuie să cheltuiești niște bani. Am discutat, dar domnul Frank a refuzat, a spus „nu am bani”, a spus mercenarul.


Pe de altă parte, potrivit datelor din anchetă, campania de pe TikTok a lui Călin Georgescu a fost finanțată prin intermediul unor platforme de publicitate, de promovare online, care ar fi beneficiat și de finanțare externă, inclusiv din Federația Rusă, prin intermediul unor societăți deținute de Bogdan Peșchir.

În decembrie, procurorii arătau că există indicii privind „posibila implicare a unei persoane fizice în finanțarea nelegală a campaniei electorale a unui candidat la Președinția României, prin utilizarea unor sume de bani cu privire la care există indicii că ar putea proveni din săvârșirea unor infracțiuni, fiind ulterior introduse într-un proces de spălare a banilor”.

Potrivit raportului SRI prezentat în cadrul ședintei CSAT din 28 noiembrie 2024, Peșchir este suspectat că a finanțat ilegal campania electorală a lui Călin Georgescu pe TikTok, utilizând sume mari de bani, cu origini necunoscute, pentru a influența alegătorii.

Iar ieri, procurorii au mai făcut o mișcare: „În urma audierilor efectuate în cursul zilelor de 26 și 27 februarie 2025, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, astăzi, punerea în mișcare a acțiunii penale față de 21 de inculpați și reținerea a 18 dintre aceștia sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni: tentativă la infracțiunea de acțiuni contra ordinii constituționale, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, instigare publică.

De asemenea, procurorul a formulat propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru cei 18 inculpați reținuți, precum și pentru un număr de 3 inculpați în lipsă. Propunerea de luare a măsurii arestării preventive va fi înaintată judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție”.

Acestea cereri de arestare preventivă emise de procurori vin după ce fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu a fost pus miercuri sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile. El are interdicția de a părăsi țara fără încuviințarea autorităților judiciare și nu are voie să posteze pe rețelele de socializare conținut cu caracter legionar, fascist, antisemit, rasist sau xenofob.

Articolul precedentUPDATE – gândaci vii și mizerie de nedescris la Berăria H din Capitală- VIDEO
Articolul următorFabrică de pâine din Iași, închisă de ANPC; Piedone: „Inconștiența unora poate dăuna grav sănătății consumatorilor”