Mizerie de nedescris și nereguli grave în procesul de producție – este ceea ce au găsit inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) la o fabrică de pâine din județul Iași.
Comisarii au făcut verificări în urma unei sesizări primite de președintele ANPC, acesta făcând apel inclusiv la „autoritățile competente în domeniu să ia măsurile legale ce se impun”.
Însă fabrica de pâine a fost deja închisă, „pe termen nelimitat, până la renovarea totală a întregului spațiu şi dotarea cu utilaje conform standardelelor” – a precizat Cristian Ppescu Piedone, care a atras atenția că „inconștiența unora poate dăuna grav sănătății consumatorilor”!.
În weekend, o echipă de comisari din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani a desfășurat o acțiune de control la brutăria Gelas Media SRL, punctul de lucru din Hârlău, județul Iași, iar în urma constatărilor au fost aplicate 2 amenzi contravenționale în valoare totală de 6.000 lei, fiind dispusă oprirea temporară a prestării serviciului pentru un termen nelimitat urmând ca operatorul economic să procedeze la deratizarea,igienizarea și punerea în conformitate precum și până la remedierea tuturor deficiențelor constatate de echipa de control, precum și oprirea definitivă și retragerea din circuitul consumului uman a produselor utilizate ca materie primă în fabricarea produselor de panificație.
„Principalele abateri constatate în urma controlului au fost următoarele:
- Produse depozitate la temperatura din incinta brutariei, în condițiile în care producătorul recomandă o temperatură de 0-6 grade Celsius.
- Aluat depozitat la temperatura mediului ambiant, neacoperit.
- În zona de producție a produselor de panificație au fost găsite paleti neigienizați și lazi cu pâine atât ambalată, cât și neambalată, direct pe paviment.
- Mașina pentru feliat pâinea nu era curățată, având depuneri de materii organice.
- Echipamentele de lucru nu erau curățate și igienizate corespunzător, iar rastelele prezintau depuneri consistente de materii organice, praf, reziduuri de amidon și straturi suprapuse de aluat uscat.
- Rastelele utilizate la depozitarea tavilor fierbinți la scoaterea din cuptor prezentau un grad avansat de rugină și depuneri consistente de aluat stratificat.
- Pereții brutariei erau deteriorați, cu plăci de faianță sparte și cu crăpături, neigienizați.
- Dospitorul și malaxorul aveau elemente ruginite și resturi de aluat, fiind neigienizate.
- Masa pe care se modelează aluatul era confecționată din lemn de esență moale, material care nu poate fi curățat eficient, existând riscul formării de așchii care pot adera în aluatul de pâine.
- Tavile folosite pentru coacere erau confecționate din tablă de aluminiu, arse, cu urme de aluat copt și depuneri consistente de grăsimi”, a detaliat Cristian Popescu Piedone.