Sursa: Facebook Guvernul României

Consiliul Concurenței a anunțat că „va monitoriza prețurile produselor ce pot fi achiziționate de persoanele și familiile afectate de inundații din fondurile de sprijin alocate de către Guvern”, în condițiile în care este vorba despre sume de zeci de mii de lei.

În total, Guvernul a alocat câte 25.000 lei, sub formă de ajutoare de urgență pentru reabilitarea familiilor sinistrate recent, și, cel mai probabil, date fiind sumele, este posibil să apară și specula.

Din acest motiv, autoritatea de concurență avertizează că, dacă „va constata încălcarea legii concurenței sau a legii privind combaterea concurenței neloiale (legea speculei), va interveni utilizând instrumentele pe care le are la dispoziție”.

Vom monitoriza îndeaproape evoluțiile pieței pentru a identifica companiile care profită de această situație de criză pentru a crește prețurile fără o justificare obiectivă, pentru a face înțelegeri anticoncurențiale sau pentru a-și folosi poziția superioară de negociere”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Oamenii din estul țării au la dispoziție fonduri alocate de la Guvern pentru bunuri de folosință îndelungată – mobilier de strictă necesitate, obiecte sanitare, materiale de construcții și aparate electrocasnice, dar și pentru combustibil solid și petrolier necesar pentru încălzirea locuinței și prepararea apei calde și a hranei. Și, cel mai probabil aici vor insista inspectorii de la Consiliul Concurenței.

Inițial, s-a stabilit ca cei ale căror bunuri și locuințe au fost distruse sau grav afectate de inundațiile recente din estul țării să primească un ajutor de urgență de 10.000 lei – fiecare familie sau persoană singură care a avut de suferit. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, „plata acestor ajutoare a început și este încă în desfășurare”.

În speță, fiecare familie sau persoană singură va primi, suplimentar față de cei 10.000 lei menționați anterior, câte 15.000 lei pentru achiziționarea de materiale de construcții, bunuri de folosință îndelungată în gospodărire, precum și de combustibil solid și petrolier necesar pentru încălzirea locuinței și prepararea apei calde și a hranei.

Concret, acești bani – 15.000 – lei pot fi folosiți pentru cumpărarea de materiale de construcții, obiecte sanitare, mașini de spălat rufe, aragaz sau mașină de gătit, frigider sau combină frigorifică, televizor și mobilier de strictă necesitate, lemne pentru încălzit sau altfel de combustibil, tot pentru încălzirea locuinței. Mecanismul de distribuție este similar cu cel precedent.

Beneficiarul va primi acești bani prin mandat poștal. Odată cu primirea ajutorului, beneficiarii vor încheia o convenție cu Agențiile pentru Plăți și Inspecție Socială din județele afectate, prin care se obligă să cheltuiască suma acordată până la data de 31 decembrie 2024.

Ei trebuie ca, după aceea, să aducă facturile, chitanțele, dovada plății pentru cheltuirea acestor bani. Dacă achiziția de bunurile din lista menționată depășește pragul de 15.000 lei, este posibil și acest lucru, atunci suma care depășește va fi considerată aportul propriu al beneficiarului”, explica Mihai Constantin la finalul ședinței de Guvern din 25 septembrie.

Articolul precedentGeoană și lauda de sine: „Un vot pentru un candidat ca mine este un vot pentru o schimbare adevărată”
Articolul următorMarea împărțeală de funcții publice la Primăria Sectorului 1