rezultate referendum justitie sondaj INSCOP

Peste 80% din alegători au răspuns „Da” la ambele întrebări de la referendumul pe justiţie de duminică, inițiat de președintele Klaus Iohannis.

La prima întrebare de la referendum – „„Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” – după numărarea voturilor din 18.653 secţii din ţară, din cele 7.493.362 de voturi numărate, 80,9% dintre alegători au răspuns „Da”, 13.8% au răspuns „Nu”, iar 5,3% eu reprezentat voturi nevalide.

Cea de a doua întrebare la referendum a fost:  „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”. În acest caz, din cele 7.502.228 voturi numărate, 81,1% au fost „Da”, 13,5% au fost „Nu”, iar 5,3% nu au fost valide.

Pentru DA au fost exprimate peste 6 milioane de voturi, pentru NU puţin peste un milion, iar voturi anulate sunt aproximativ 400.000.La secţiile din străinătate, după numărarea a 154.000 de voturi, reiese că 92% au votat „Da” la intrebarile de la referendum, iar 6% „Nu”. Pentru ca referendumul să fie validat este necesară îndeplinirea a două condiţii: să voteze cel puţin 30% din românii cu drept de vot (condiție îndeplinită), iar opţiunile valabil exprimate să reprezinte cel puţin 25% din numărul celor înscrişi pe listele electorale permanente.

Articolul precedentRezultate alegeri parlamentare 2019. Înfrângere usturătoare pentru PSD, ALDE nu trece pragul
Articolul următorLiviu Dragnea i-a batjocorit pe românii din diaspora, la fel ca Victor Ponta în 2014