Kremlinul respinge acuzaţia adusă de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit căreia Rusia foloseşte aprovizionarea cu gaze naturale ca instrument de şantaj, după ce Gazprom a sistat exporturile de gaze către Polonia şi Bulgaria.

”Rusia este un furnizor de energie de încredere şi nu se angajează în şantaj”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

El nu a dorit să precizeze câte ţări au fost de acord să plătească livrările de gaze naturale în ruble, conform decretului emis în luna martie de preşedintele rus Vladimir Putin. Premierul ceh, Petr Fiala, a afirmat că nu sunt semnale sau informaţii privitoare la vreo întrerupere a furnizării de gaze din Rusia în Republica Cehă. El a mai spus că Republica Cehă, care este aproape 100% dependentă de gazele provenite din Rusia, trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu.

Ursula von der Leyen a condamnat Rusia pentru că a încercat să ”şantajeze” Europa

Ursula Von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a calificat decizia Gazprom drept ”nejustificată şi inacceptabilă”, dând asigurări că Uniunea Europeană (UE) a elaborat planuri de urgenţă pentru astfel de scenarii. Uniunea Europeană colaborează cu statele membre şi alţi parteneri internaţionali să asigure fluxuri alternative, precum şi securitatea aprovizionării cu energie, a mai declarat Ursula Von der Leyen.

”Anunţul făcut de Gazprom că opreşte unilateral livrarea de gaze către clienţii din Europa este încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de şantaj. Este nejustificat şi inacceptabil. Şi arată încă o dată caracterul îndoielnic al Rusiei ca furnizor de gaze”, a afirmat Ursula Von der Leyen. Zece cumpărători europeni de gaz rusesc şi-au deschis conturi speciale în ruble la Gazprombank, iar patru au efectuat deja plăţi în moneda rusă, a dezvăluit miercuri agenţia Bloomberg, care citează surse apropiate Gazprom. Gigantul rus a anunţat miercuri că a sistat livrările de gaz către Polonia şi Bulgaria după ce aceste două ţări au respins mecanismul propus de preşedintele rus Vladimir Putin, de a plăti în ruble pentru gazul rusesc pe fondul sancţiunilor occidentale asupra tranzacţiilor în valută cu Rusia, ca urmare a campaniei militare a acestei ţări în Ucraina.

Nicolae Ciucă: România caută alternative la gazul rusesc

Articolul precedentNicușor Dan a majorat taxa pentru divorțuri
Articolul următorSemnal de alarmă. Peste două treimi din localităţile din România nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie a gazelor