Ziua și dosarul de abatere disciplinară pe numele Laurei Codruța Kovesi, fostul procuror șef al Direcției Naționale Aanticorupție, cercetată în mai multe dosare de către Inspecția Judiciară. Astăzi, Kovesi a fost prezentă din nou la Consiliul Superior al Magistraturii, acolo unde Secţia pentru procurori în materie disciplinară a discutat cu repetiție despre două rapoarte întocmite de Inspecţia Judiciară anul trecut. Până acum, aceeași secție a CSM a discutat de mai multe ori pe această temă, de fiecare dată cauzele fiind amânate. Acest lucru s-a întâmplat și astăzi, potrivit fostei șefe a DNA. „Eu nu îmi fac apărări publice. Există tendința de a fi judecată, nu îmi fac apărarea pe scările instituției, mi-am făcut înăuntru apărarea”, a spus aceasta astăzi, după ce ședința s-a terminat.

Chiar în această săptămână, LCK a avut două victorii la instanța supremă, legate tot de rapoartele întocmite de Inspecția Judiciară. Pe 25 martie, Înalta Curte a respins ca nefondat un recurs declarat de Inspecţia Judiciară „împotriva Hotărârii nr. 7P din 25 iulie 2018, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în dosarul nr. 7/P/2018”. În aceeași zi, un complet de cinci judecători a pronunțat o soluție similară. „Cu majoritate, Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Inspecţia Judiciară împotriva Hotărârii nr.5P din 13 iunie 2018, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în dosarul nr.5/P/2018. Definitivă. Cu opinia separată a doamnelor judecător Corina-Alina Corbu şi Maria Hrudei în sensul următor: Admite recursul declarat de Inspecţia Judiciară şi casează în parte hotărârea atacată. Admite, în parte, acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară şi, în temeiul art.100 lit.a) din Legea nr.303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică doamnei procuror Kovesi Laura Codruţa – procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data săvârşirii faptei – sancţiunea disciplinară constând în „avertisment” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit.m) teza a doua din aceeaşi lege. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate în privinţa respingerii, ca neîntemeiată, a acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtei Laura Codruţa Kovesi – procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data săvârşirii faptei – sub aspectul săvârşirii abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit.g) din Legea nr.303/2004”.

În aceste două cazuri, Inspecţia Judiciară reținuse că fosta șefă a DNA a săvârşit abateri disciplinare în legătură cu desemnarea unui judecător să efectueze controale la două unităţi ale DNA, respectiv că nu s-a prezentat la Comisia parlamentară de anchetă pe tema alegerilor prezidenţiale din 2009. Inspecţia Judiciară solicitase sancţionarea acesteia.

Articolul precedentSebastian Ghiță s-a răzgândit: nu mai candidează la europarlamentare
Articolul următorTudor Chirilă despre scandalul în care a fost implicat: „Injuriile și minciunile la adresa lui taică-miu au pus capac, nu m-am mai putut stăpâni și i-am tras două palme”