Kovesi, tranșantă după audierile de la CSM: „Nu îmi fac apărări publice”

Ziua și dosarul de abatere disciplinară pe numele Laurei Codruța Kovesi, fostul procuror șef al Direcției Naționale Aanticorupție, cercetată în mai multe dosare de către Inspecția Judiciară. Astăzi, Kovesi a fost prezentă din nou la Consiliul Superior al Magistraturii, acolo unde Secţia pentru procurori în materie disciplinară a discutat cu repetiție despre două rapoarte întocmite de Inspecţia Judiciară anul trecut. Până acum, aceeași secție a CSM a discutat de mai multe ori pe această temă, de fiecare dată cauzele fiind amânate. Acest lucru s-a întâmplat și astăzi, potrivit fostei șefe a DNA. „Eu nu îmi fac apărări publice. Există tendința de a fi judecată, nu îmi fac apărarea pe scările instituției, mi-am făcut înăuntru apărarea”, a spus aceasta astăzi, după ce ședința s-a terminat.

Chiar în această săptămână, LCK a avut două victorii la instanța supremă, legate tot de rapoartele întocmite de Inspecția Judiciară. Pe 25 martie, Înalta Curte a respins ca nefondat un recurs declarat de Inspecţia Judiciară „împotriva Hotărârii nr. 7P din 25 iulie 2018, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în dosarul nr. 7/P/2018”. În aceeași zi, un complet de cinci judecători a pronunțat o soluție similară. „Cu majoritate, Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Inspecţia Judiciară împotriva Hotărârii nr.5P din 13 iunie 2018, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în dosarul nr.5/P/2018. Definitivă. Cu opinia separată a doamnelor judecător Corina-Alina Corbu şi Maria Hrudei în sensul următor: Admite recursul declarat de Inspecţia Judiciară şi casează în parte hotărârea atacată. Admite, în parte, acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară şi, în temeiul art.100 lit.a) din Legea nr.303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică doamnei procuror Kovesi Laura Codruţa – procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data săvârşirii faptei – sancţiunea disciplinară constând în „avertisment” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit.m) teza a doua din aceeaşi lege. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate în privinţa respingerii, ca neîntemeiată, a acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtei Laura Codruţa Kovesi – procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data săvârşirii faptei – sub aspectul săvârşirii abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit.g) din Legea nr.303/2004”.

În aceste două cazuri, Inspecţia Judiciară reținuse că fosta șefă a DNA a săvârşit abateri disciplinare în legătură cu desemnarea unui judecător să efectueze controale la două unităţi ale DNA, respectiv că nu s-a prezentat la Comisia parlamentară de anchetă pe tema alegerilor prezidenţiale din 2009. Inspecţia Judiciară solicitase sancţionarea acesteia.