Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale bănuit de legături cu Rusia, a fost ieri luat „pe sus” ca urmare a unui mandat emis de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Au urmat audieri maraton, pe parcursul a aproximativ 5 ore, la finalul cărora Georgescu a fost acuzat de nu mai puțin de 6 infracțiuni.
Potrivit procurorilor, Călin Georgescu a căpătat oficial calitate de inculpat, pentru instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, în formă tentată, comunicarea de informații false, fals în declarații în formă continuată (privind sursele de finanțare a campaniei electorale și declarațile de avere), iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe și iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antisemit, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizaţii.
Și, la finalul audierilor, Georgescu s-a ales și cu măsura preventivă a controlului judiciar, având o serie de interdicții. Printre acestea, să nu părăsească ţara; să informeze cu privire la schimbarea locuinţei; să nu creeze/ utilizeze conturi pe platformele sociale online pe care să posteze conţinut cu caracter legionar, fascist, antisemit, rasist, xenofob. să se prezinte la organul de poliţie desemnat de IPJ Ilfov, care va stabili programul de supraveghere; să se prezinte la organul de urmărire penală şi la judecătorul de drepturi şi libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară, ori de câte ori este chemat; să nu deţină şi să nu poarte armă.
În același timp, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunțat, miercuri seară, prin intermediul unui comunicat, că îi revine dreptul de soluționare a dosarului în care este cercetat Călin Georgescu, precizând că se fac cercetări și în cazul unui magistrat care ar fi fost implicat în presupusele infracțiuni ale fostul candidat independent la alegerile prezidențiale din 2024:
„În cadrul dosarului care face obiectul comunicatului de presă menționat anterior, se efectuează cercetări și in raport de sprijinirea activităților infracționale de către o persoană care are calitatea de magistrat. Potrivit prevederilor Legii nr. 49/2022, în asemenea situații, competența de soluționare aparține exclusiv Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție in raport de toate infracțiunile ce fac obiectul cercetărilor.
Totodată, menționăm că, în raport de infracțiunile aflate în competența de soluționare prevăzută de lege pentru unitățile de parchet ierarhic inferioare, cauzele instrumentate de acestea au fost preluate, în baza art. 325 Cod de procedură penală, de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție in vederea efectuării urmăririi penale.
Prin urmare, PÎCCJ are competența materială, teritorială și după calitatea persoanei, în raport de toate infracțiunile ce fac obiectul cercetărilor”.
Ar mai fi de menționat că imediat după ce Georgescu a fost dus la audieri, echipa sa de comunicare a încercat să inducă ideea că acesta „urma să-şi depună noua candidatură la Preşedinţie”.
„Acum aprox. 30 de minute sistemul l-a oprit în trafic şi a fost ridicat în vederea audierii la Parchetul General! Unde mai este democraţia, unde sunt partenerii care trebuie să apere democraţia?”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a lui Georgescu.
Cu toate acestea, calendarul alegerilor prezidențiale stabilite pentru anul acesta spune altceva. Astfel, depunerea candidaturilor se face în scris, la Biroul Electoral Central, începând cu luna viitoare, „cel mai târziu cu 50 de zile înainte de data alegerilor, cel mai târziu la data de: 15 martie 2025, ora 24.00”.