Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), ar putea să își piardă funcția.
Cel puțin aceasta ar fi dorința exprimată de membrii Coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR-minorități.
Toni Greblă are toate șansele să nu își ducă la capăt mandatul de 8 ani, cu care a fost învestit din martie 2023, cu sprijinul PSD.
Însă pentru revocarea sa din funcție este nevoie de un vot în Parlament, ceea ce nu ar trebui să constituie o problemă. În acest moment, coaliția PSD-PNL-UDMR și Minorități are 242 de parlamentari, iar pentru majoritate în Parlament, astfel încât un proiect sau o propunere să treacă, e nevoie de 233 de voturi.
Iar birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis marți ca solicitarea de revocare din funcție a lui Greblă să fie trimisă către Comisiile juridice ale celor două Camere pentru întocmirea proiectului de hotărâre și a raportului, astfel încât să se afle pe ordinea de zi a plenului comun de vineri.
Potrivit Hotnews, Lui Greblă i se reproșează managementul defectuos al Autorității Electorale Permanente, neregulile constatate de Curtea de Conturi privind majorarea ilegală a salariului și închirierea spațiului de la Romexpo, dar și achiziția scumpă de mobilier.
„Sunt mai multe motive pentru revocarea președintelui AEP. În primul rând, raportul Curții de Conturi, care a constatat un management defectuos al instituției.
Mărirea indemnizației chiar de către domnia sa, a fost un semnal prost pentru cetățenii români, dar și pentru mediul politic. Apoi, închirierea de săli și achiziția de mobilier, lucruri care nu sunt normale în condițiile în care ne dorim să restrângem cheltuielile bugetare”, a declarat pentru Hotnews președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban.