Sectorul 2 vrea să plătească un miliard de euro unei firme apropiată Baronilor PSD

Unul dintre cele mai importante -ca valoare- contracte publice din 2020 este pregătit în Sectorul 2, acolo unde municipalitatea vrea să se asocieze cu firma Supercom SA pentru colectarea și tratarea gunoiului.

Firma Supercom ar urma să facă o platformă de sortarea și tratare a deșeurilor, iar Sectorul 2 ar trebui să încheie cu societatate în cauză un contract de 20 de ani pentru colectarea și depozitarea gunoiului. Factura din plată din bani publici s-ar ridica la aproape de un miliard de euro.

Supercom SA este una dintre cele mai puternice firme de colectarea a gunoiului, societatea s-a dezvoltat însă pe baza unor contracte acordate în județe sau primării conduse de PSD. Asta și pentru că patronul societății este un fost parlamentar social-democrat, Ilie Ionel Ciuclea.

Odată cu începutul anului viitor, primarul din Sectorului 2, Mihai Mugurel Toader, intenționează să semneze asocierea din municipalitatea pe care o conduce și firma de colectarea a gunoiului Supercom SA prin care societatea din urma va primi un contract cu o valoare intre 3,5 și 5 miliarde de lei, deci de aproape un miliard de euro. De menționat că și în acest moment, Supercom SA colectează gunoiul din Sectorul 2 în baza unei înțelegeri contractuale încheiate acum un deceniu.

În luna septembrie, primarul Mihai Mugurel Toader a inițiat un proiect în Consiliul Local Sector 2 prin care s-a obținut acordul consilierilor locali pentru un posibil parteneriat cu Supercom pe următorii 20 de ani. Acum, acest parteneriat mai trebuie avizat și de Consiliul General al Municipiului București. ”Probabil anul viitor acest proiect va fi pus pe ordinea de zi a consiliului general. Proiectul a fost inițiat de primarul Mihai Mugurel Toader și credem că este un proiect defavorabil locuitorilor din acest sector”, ne-a precizat Gabriel Waspuch, membru al USR Sector 2.

Condițiile principale ale parteneriatului prevăd ca firma amintită să facă din surse proprii o platformă de depozitare și tratare a deșeurilor (altfel spus, să amenajeze o nouă groapă de gunoi). În schimbul investiției, Primăria Sector 2 să acorde un contracte de exclusivitate pentru colectarea și depozitarea gunoiului din sector.

Cu 45 de milioane de euro se ia un miliard de euro

Investiția Supercom SA în noua groapă de gunoi este, conform datelor din proiectul de consiliul local, de 45 de milioane de euro. Cât ar primi în schimb compania în baza contractului încheiat cu Sectorul 2?

În acest an, din septembrie, Primăria Sector 2 a anunțat că intenționează să ofere concesiunea serviciului pe o perioada de șapte ani pentru 1,1 miliarde de lei. ”Pe 20 de ani, suma plătită de la bugetul public către Supercom cred că ar ajunge la 3,5-4 miliarde de lei, poate chiar spre un miliard de euro, dacă se ia în calcul și o inflație medie”, a estimat supărat un consilier local USR.

Reprezentanții PSD din consiliul local, cei care au susținut proiectul de asociere, susțin că proiectul primarului Mugurel Toader este unul util locuitorilor. ”În acest moment, gropile din jurul Bucureștiului sunt aproape pline sau urmează să fie închise. Gunoiul trebuie dus în alte județe, iar costurile vor crește. Dacă Supercom face groapă lângă Capitală, acest lucru ne va ajuta. Se va cheltui mai puțin. Nu știu dacă se ajunge la un miliard de euro, dar colectarea gunoiului este un serviciu scump în orice oraș important”, ne-a declarat un consilier local din Sectorul 2 din partea PSD.

Și reprezentanții Primăriei Sector 2 dau asigurări că asocierea este una utilă locuitorilor: ”Obiectul protocolului, așa cum rezultă în mod evident din forma cadru a acestuia, anexată Hotărârii nr. 294/2019, îl constituie realizarea din fonduri private, prin asigurarea integrală a finanțării de către Supercom, circa 45 milioane euro, a unui Centru de Management Integrat al Deșeurilor pentru asigurarea trasabilității deșeurilor municipale, fără nici o obligație de finanțare instituită în sarcina Sectorului 2 București”.

Ori un miliard de euro, ori un miliard de lei pentru Supercom

Tot în acest an, primarul Mihai Mugurel Toader și Consiliul Local au deschis o licitație pentru serviciul de strângere a gunoiului din sector. Valoarea înțelegerii era de 1,15 miliarde de lei și avea o durată de șapte ani. Licitația a fost contestată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Romprest a reclamat faptul că licitația fusese organizată pentru a avantaja Supercom.

”Este o contestație de la Romprest. Licitația merge mai departe deocamdată, se anulează doar dacă CNSC sau o instanță le dă dreptate. Ei doresc o cifră de afaceri mai mică, cât au ei, dar se pot asocia ca să aibă cifra de afaceri cerută.Data depunerii ofertelor este 10 decembrie, ei mai cer să amânăm această dată”, a explicat viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu.

Cine strânge gunoiul în sectoarele Capitalei

În acest moment firmele care colectează gunoiul în cele șase sectoare ale Bucureștiului sunt:

Sector 1 – Romprest

Sector 2 – Supercom

Sector 3 – Rosal

Sector 4 – Rosal

Sector 5 – Amenajare Edilitară și Salubrizare 

Sector 6 – Urban SA

Afacerile patronului Supercom cu baronii PSD

Supercom SA este una dintre afacerile de succes din domeniul colectării și tratării deșeurilor menajere. Afacerea s-a ridicat mai ales în urma contractelor cu primăriile și consiliile județene conduse de PSD.

Firma condusă de un fost parlamentar social-democrat, Ionel Ilie Ciuclea, a reușit să încheie în ultimii ani contracte în localități controlate administrativ tocmai de acest partid.

Pe lângă mega-afacerea din Sectorul 2, Supercom a mai încheiat contracte în județe conduse de baroni PSD, este vorba de județele Bistrița-Năsăud, Hunedoara sau Gorj. Reprezentanții companiei pe care i-am contactat susțin că toate contractele au fost încheiate corect. Firmele concurente susțin că a contat mult și afinitatea PSD pentru această companie de colectare a gunoiului. Acesta nu a răspuns la întrebările trimise pe adresa Supercom referitoare la legăturile sale cu PSD și dacă a ajutat acest partid cu donații sau organizatori în campaniile electorale.

Dâmbovița

Conform portalului achizițiilor publice, în 2010, Supercom SA semna primul contract pentru colectarea gunoiului în județul de lângă Capitală. Valoarea înțelegerii a fost de 270 de milioane de lei. După finalizarea contractului în 2017, el a fost prelungit în condiții asemănătoare cu Supercom. Ultimul baron al județului din partea PSD a fost Adrian Țuțuianu, acum la Pro România. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că vrea să-l readucă pe Țuțuianu în partid. Acesta din urmă a refuzat până acum oferta PSD.

Bistrița-Năsăud

În ianuarie 2016, firma primea un contract de aproape 32 de milioane de lei pentru colectarea gunoiului din municipiul Bistrița. Tot în 2016, compania mai primește și administrarea gropii de gunoi a județului, dar și un contract aferent de peste șase milioane de lei. Din 2019, firma a primit dreptul de a colecta toate gunoaiele din județ în următorii cinci ani contra unei sume de 66 de milioane de lei.

Hunedoara

În acest județ, Supercom a primit în regim de urgență, fără licitație, administrarea gropii de gunoi a județului. Mai mult, din cele trei zone ale Gorjului, în două gunoiul este colectat de această firmă. Restul de trei zone au revenit unei firme apropiate de compania Urban SA.

Conform unor surse din CJ Hunedoara, Supercom este protejată și, deseori, chiar avantajată, așa cum reiese din documentele și mărturiile obținute de la angajați ai instituțiilor. Interesele Supercom SA sunt protejate în Hunedoara în baza relațiilor bune dintre conducerea firmei de deșeuri menajere și Baronul de Hunedoara, Laurențiu Nistor. Acesta din urmă este un parlamentar PSD, partid din care a făcut parte și cel care controlează Supercom, este vorba de fostul deputat Ionel Ciuclea.

Nu am putut să-l contactăm pe Ionel Ciuclea pentru a ne preciza un punct de vedere. Laurențiu Nistor, Baronul de Hunedoara al PSD, ne-a transmis că nici nu se pune problema unei intervenții, deși recunoaște că Supercom și concurența îi trimit lui reclamații. ”Nu am intervenit pentru Supercom la Consiliul Județean. Acolo este o altă conducere decât cea de la PSD, eu sunt la partid, nu la consiliul județean. Am mai multe reclamații legate de Supercom în geantă, așa cum am și de la Supercom reclamații pentru alte firme”, ne-a explicat Laurențiu Nistor.

Gorj

În luna mai, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară în domeniul Serviciilor Publice de Salubrizare (ADIS) Gorj, organism din care fac parte aproape toate primăriile din județ, a încheiat un contract cu operatorul de salubritate Supercom SA București. Durata contractului este de un an. În această perioada, taxele de gunoi stabilite în fiecare localitate se duc la Supercom. Baronii de Gorj ai PSD sunt senatorul Florin Cârciumaru și președintele CJ, Cosmin Mihai Popescu.

ziarul de investigatii