Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că inspectorii instituției vor fi implicați în perioada următoare în lupta împotriva drogurilor, luptă tradusă prin „controale tematice pentru depistarea utilizării ilegale a substanțelor psihoactive, psihotrope și stupefiante în produsele alimentare de origine non-animală”.
Controalele se vor derula la nivel național, fiind în vizor „importatorii și depozitarii de semințe de cânepă utilizate pentru industria alimentară, procesatori și comercianți de semințe de cânepă și de mac, produse derivate din acestea sau care conțin semințe de cânepă și de mac, dar și procesatori și comercianți care ar putea utiliza sau comercializa ilegal substanțe psihoactive, psihotrope si stupefiante în produse alimentare de origine non-animală”.
„La această dată, legislația (…) permite comercializarea semințelor de cânepă care provin de la planta Cannabis sativa L, a semințelor de mac și a produselor fabricate din aceste semințe, cum ar fi uleiul din semințe, făina din semințe și semințele degresate, produse de panificație sau produse derivate din acestea. Prezența tetrahidrocanabinol (THC) și a alcaloizilor de mac este permisă în anumite limite, așa cum acestea sunt reglementate la nivelul UE, în cadrul legislației privind contaminanții”, explică ANSVSA.
Acestea nu vor fi însă singurele acțiuni, arată ANSVSA într-un comunicat de presă. Pentru că, în perioada următoare, vor fi controlate depozite alimentare pentru produse de origine non-animală, unități de fabricare și obținere a uleiurilor vegetale, a produselor de morărit, a produselor făinoase și de brutărie, a produselor de cofetărie și patiserie, unități de fabricare a ciocolatei și produselor zaharoase, alte unități care ar putea utiliza/comercializa ilegal substanțe psihoactive, psihotrope si stupefiante in produsele alimentare de origine non-animală.
„ANSVSA participă, împreună cu alte autorităţi şi instituţii publice abilitate, la elaborarea normelor specifice din domeniu, precum şi la acţiuni de combatere a operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în limita atribuţiilor stabilite prin legislaţia specifică.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor este determinată să își aducă contribuția în lupta împotriva drogurilor. Prin intensificarea acțiunilor noastre specifice de control, ne angajăm alături de celelalte instituții ale statului să protejăm sănătatea publică și să contribuim la combaterea acestui flagel, cu consecințe dezastruoase pentru întreaga societate”, a transmis președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.
Teoretic, conform legii, orice operator care desfăşoară sau intenţionează să desfăşoare operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive prin consum, chiar dacă scopul pentru care a fost produs nu este consumul, are obligaţia de a solicita la ANSVSA o autorizaţie, astfel că instituția are un registru special în care se înscriu operaţiunile şi produsele pentru care se emite autorizaţie, precum şi operatorii autorizaţi.
„În funcție de specificul unității controlate și de produsele disponibile la data controlului, inspectorii ANSVSA vor preleva probe din semințe de cânepă, semințe de mac, produse derivate din acestea sau care le conțin, în vederea determinărilor de laborator de contaminanți, cum sunt THC și alcaloizii de opium, așa cum acestea sunt prevăzute in Programul ANSVSA de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor.
Dacă există suspiciunea că în anumite produse alimentare, cum ar fi ciocolată, biscuiți, batoane din cereale, jeleuri, drajeuri, gumă de mestecat, energizante, bere, ar conține substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, substanțe psihotrope sau stupefiante, contrar legislației în vigoare, se vor preleva probe din aceste produse. (…)
În situațiile în care, în timpul controalelor oficiale se identifică neconformități privind depășirea nivelului maxim admis de contaminanți în produsele alimentare, se vor lua măsuri pentru ca produsele să nu fie puse pe piață și/ sau vor fi retrase de la comercializare, după caz, iar aceste depășiri se notifică prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje.
Dacă se constată că la nivelul obiectivelor verificate, nu sunt respectate prevederile legislației în vigoare, Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene vor aplica sancțiuni contravenționale și, după caz, vor reține oficial produsele neconforme, vor suspenda sau interzice activitate unităților respective și vor fi informa celelalte autorități competente”.