Cercetările prezentate la Congresul ESC 2022 susțin că există o relație cauzală între poluarea aerului și atacurile de cord, deoarece fumătorii, care inhalează deja fum, nu sunt afectați de aerul poluat.
Studiul a fost preluat și publicat de Eurek Alert.
Fumătorii par mai puțin afectați de poluanții externi suplimentari
”Corelarea dintre poluarea aerului și atacurile de cord în studiul nostru a fost absentă la fumători. Acest lucru poate indica faptul că aerul poluat poate provoca atacuri de cord, deoarece fumătorii, care se autointoxică continuu cu poluanții atmosferici, par mai puțin afectați de poluanții externi suplimentari,” spune autorul studiului, dr. Insa de Buhr-Stockburger de la Berlin Brandenburg Myocardial Infarct Registry (B2HIR), Germania.
Acest studiu a investigat asocierile dintre oxidul nitric, particulele cu un diametru mai mic de 10 µm (PM10) și incidența infarctului miocardic în Berlin, capitala Germaniei.
Este important de menționat că oxidul nitric provine din arderea la temperaturi ridicate, în special din vehiculele diesel. Arderea este, de asemenea, o sursă de PM10, împreună cu abraziunea de la frâne și anvelope și praf.
Studiul a inclus 17.873 de pacienți cu infarct miocardic (între 2008 și 2014), înscriși în B2HIR.2 Numărul zilnic de infarcturi miocardicice acute a fost extras din baza de date B2HIR, împreună cu caracteristicile inițiale ale pacientului, inclusiv sexul, vârsta, obiceiul de a fuma sau diverse afecțiuni, precum diabetul.
Informațiile despre temperatura minimă, maximă și precipitații au fost preluate de la stația meteo Berlin Tempelhof. Acestea au fost fuzionate împreună cu datele privind incidența infarctului miocardic și poluarea aerului
Cercetătorii au analizat asocierile dintre incidența miocardicului acut și concentrațiile medii de poluanți în aceeași zi, ziua anterioară, și o medie a celor trei zile precedente în rândul tuturor pacienților și în funcție de caracteristicile inițiale.
Au fost analizate, de asemenea, asocierile dintre incidența miocardiei acute și parametrii meteorologici, respectiv aerul poluat.
Infarctul miocardic este mai frecvent în rândul nefumătorilor
În ceea ce privește poluarea, infarctul miocardic a fost semnificativ mai frecvent în zilele cu concentrații mari de oxid nitric, cu o incidență cu 1% mai mare la fiecare creștere de 10 µg/m3. Infarctul miocardic a fost, de asemenea, mai frecvent când a existat o concentrație mare de PM10 în ultimele trei zile, cu o incidență cu 4% mai mare pentru fiecare creștere cu 10 µg/m3. Incidența infarctului miocardic la fumători nu a fost afectată de concentrațiile de oxid nitric și PM10.
Referitot la vreme, incidența infarctului miocardic a fost semnificativ legată de temperatura maximă, cu o incidență mai mică cu 6% la fiecare creștere de 10°C a temperaturii. Nu au fost detectate asocieri cu durata vremii însorite sau cu precipitațiile.
Poluarea aerului este una dintre cauzele atacurilor de inimă
”Studiul indică faptul că aerul murdar este un factor de risc pentru infarctul miocardic acut și sunt necesare mai multe eforturi pentru a reduce poluarea din trafic. Cauza nu poate fi stabilită printr-un studiu observațional. Este plauzibil ca poluarea aerului să fie o cauză care contribuie la infarctul miocardic, având în vedere că oxidul nitric și PM10 promovează inflamația, ateroscleroza este parțial cauzată de procese inflamatorii și nu au fost găsite asociații la fumători”, mai spune Buhr-Stockburger.
Adaptare: Eurek Alert