De câteva minute, Nicușor Dan și-a preluat efectiv mandatul de președinte al României.

Alegerea sa a fost confirmată în ședința reunită a Camerei Deputaților și Senatului, fiind binecuvântată de ÎPS Daniel.

În debutul ceremoniei, preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache, a prezentat hotărârea privind validarea alegerii noului şef al statului.

Însă, înainte de depunerea jurământului, în momentul în care Marian Enache, președintele CCR i-a înmînat președintelui textul jurământului, un parlamentar al opoziției a strigat: „Să vă fie rușine”. De altfel, de la ceremonie au lipsit parlamentarii AUR, iar reprezentanții POT și SOS s-au întors cu spatele în momentul citirii deciziei CCR.

Nicușor Dan a depus jurământul de credință, după care a mulțumit tuturor celor care au participat la vot, indiferent de opțiune.
Voi fi un președinte deschis la vocea societății și partener cu societatea”, a promis noul președinte al țării.

Acesta a adus în discuție problemele acestui mandat – deficitul, subliniind că este nevoie de un guvern și o majoritate care să își asume reformele de care țara are nevoie. Și, cum altfel, de stabilitate. Totodată, Nicușor Dan a făcut apel la partide să acționeze „în interesul” țării, dincolo de „calcule politice”.

Nicușor Dan a mai vorbit de ceea ce este nevoie în România, de la reducerea birocrației, la digitalizare, reforma administrativ-teritorială sau cea a sistemului electoral. De altfel, multe din cuvintele lui Nicușor Dan au fost deja folosite în campania electorală – lupta împotriva evaziunii fiscale, stimularea agriculturii, simplificarea accesului la fond europene etc.

Nicușor Dan nu a uitat să menționeze că sunt necesare schimbări în sistul de sănătate, de educație, justiție etc, punctând și pe întărirea relației cu alte state șamd.

La şedinţă au fost invitați reprezentanţii Guvernului, foştii şefi ai statului, Casa Regală, reprezentanţii instituţiilor publice și europarlamentari. De asemenea, și-au anunțat prezența Roxana Mînzatu, vicepreşedinte executiv, Comisar european pentru drepturi sociale şi Iulia Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.

Articolul precedentMApN și MAI avertizează asupra celor mai noi dezinformări
Articolul următorCălin Georgescu a decis să se retragă din „politică”