n prima jumătate a secolului XX, ca parte a studiilor de eugenie din Suedia, a fost lansat un program de sterilizare obligatorie. Conform diferitelor estimări, programul a afectat 63.000 de femei. Sterilizarea din Suedia a continuat până în 1970 când a fost încheiat, fiind catalogat ca o crimă împotriva umanităţii.

Sterilizarea era considerată voluntară, dar, de fapt, era obligatorie. Conform War History Online, programul avea ca scop prevenirea reproducerii oamenilor ce nu erau „arieni” sau a celor ce erau consideraţi purtători ai unor trăsături genetice defectuoase.

În 1921, Institutul Statal de Biologie Rasială a fost înfiinţat în oraşul Uppsala din Suedia. Principalul scop al instituţiei era de a studia problemele cauzelor degenerării umane provocate de amestecul raselor. Ideea înfiinţării instituţiei a fost propusă de Partidul Social-Democrat, mai târziu fiind aprobată unanim în cadrul unei întâlniri a parlamentului suedez

Fostul prim-ministru al Suediei, Hjalmar Hammarskjold, a fost ales director al institutului. În scurt timp, oraşele Uppsala şi Lund au devenit cunoscute ca centre internaţionale pentru studiul problemelor rasiale. Concluziile cercetătorilor au fost recunoscute necondiţionat în diferite ţări, în special Germania.

Fată sterilizată pentru că nu  putea învăţa catehismul

Istoricul Maya Runis, ce a studiat documentele arhivate, a descoperit o scrisoare ce a şocat-o: „Era o scrisoare adresată de către un preot poliţiei. El se plângea că o fată de 13 ani nu putea învăţa catehismul. Era sfârşitul anului 1930 şi scrisoarea a reprezentat un motiv suficient de bun pentru ca fata să fie sterilizată”.

La începutul anilor 1930, Partidul Social-Democrat şi cel Ţărănesc din  Suedia au cerut guvernului să ia măsuri pentru prevenirea degradării naţiunii suedeze. Cercetările realizate în cadrul Institutului Statal de Biologie Rasială arătau că degradarea naţiunii suedeze era provocată de violarea purităţii.

Desigur, următorul pas al autorităţilor a fost să prevină ca oamenii din mariaje interrasiale sau cu „locuitori inferiori din punct de vedere etnic” să aibă copii. În iulie 1933, în Germania, pe baza recomandărilor cercetătorilor implicaţi în eugenie a apărut Legea pentru Prevenirea Progeniturilor cu Boli Ereditare. Adolf Hitler a semnat legea şi alte 200 de cărţi eugenice au fost create, special pentru controlarea implementării ei. 

În 1934, o lege similară a apărut în Suedia, dar sterilizarea locuitorilor „inferiori” era o procedură „exclusiv voluntară”. Desigur, nimeni nu îşi dădea acordul pentru procedură, aşadar legea trebuia schimbată. Afluxul de străini, neacceptaţi din punct de vedere etnic, era limitat în ţară. În 1930, demonstraţii masive au fost ţinute în Suedia împotriva sosirii evreilor în ţară.

Continuare pe Descopera.ro

Articolul precedentCe va obține fosta șefă a DNA de la Bruxelles?
Articolul următorLaura Codruța Kovesi a câștigat la Bruxelles, după audierea în Comisia CONT