ÎPS Teodosie ține din nou „vie” atenția opiniei publice, după ce recent au ieșit la iveală informații conform cărora acesta, la un post de radio, ar fi sfătuit-o pe o femeie care se plângea că este abuzată de soț să își „ducă crucea”.

Afirmațiile Arhiepiscopul Tomisului au fost criticate de ministra Justiției, Alina Gorghiu, care a punctat asupra faptului că persoanele abuzate pot cere ajutorul organelor statului în astfel de situații, în condițiile în România există legislație în acest sens. Ba mai mult, Gorghiu a pus pe tapet și cele mai recente statistici privind abuzurile.

În replică, Arhiepiscopia Tomisului, condusă de nimeni altul decât ÎPS Teodosie, a venit cu o replică, anume că acesta „are, la loc de cinste printre atribuțiile misiunii sale de arhiereu al Bisericii, calitatea de învățător al comunității pe care o păstorește”. Practic, fiecare face cum crede, în misiunea sa.

Însă Alina Gorghiu atrage atenția că ceea ce propovăduiește Teodosie „reprezintă o dovadă crasă de lipsă de respect și de empatie pentru victimele violenței de orice tip, dar mai ales domestice”.

Realitatea înfricoșătoare este următoarea: potrivit unui comunicat al Poliției Române din această duminică, în primele 5 luni ale acestui an, polițiștii au intervenit la 49.014 cazuri de violență domestică. În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 4.996 de ordine de protecție. Numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut în 2024 față de anul trecut.

Pentru mine, pentru Ministerul Justiției, combaterea violenței este o prioritate. Acesta este motivul pentru care am venit cu inițiativa Ordinului de protecție extins (care va intra în vigoare la finalul lunii august) sau cu voucherele acordate rapid, în limita a 16.500 lei, pentru nevoile imediate ale victimelor infracțiunilor.

Dar cum putem mediatiza mai bine toate aceste inițiative concrete dacă persoane publice cu credibilitate în ochii românilor bagatelizează violența domestică? Cum putem fi credibili când aceleași persoane publice insinuează că femeile “trebuie să își ducă crucea” alături de un abuzator și să îndure o căsnice cu abuzuri?

Este rușinos că o persoană publică cu credibilitate pentru enoriașii români face astfel de afirmații, iar acest derapaj inacceptabil nu trebuie trecut sub tăcere”, a scris ministra Gorghiu pe Facebook.

La scurt timp, în replica Arhiepiscopiei Tomisului se explică faptul că „aprecierea unui abuz sau a unei violențe o face legea statului, prin organele abilitate. Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a oferit o soluție strict duhovnicească. Dezavuăm interpretările pline de reproș care s-au stârnit pe seama sfaturilor solicitate și oferite cu bună credință”:

Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie are, la loc de cinste printre atribuțiile misiunii sale de arhiereu al Bisericii, calitatea de învățător al comunității pe care o păstorește. În acest sens, potrivit legii canonice dar și drepturilor garantate de constituția țării, se exprimă față de propriii credincioși în deplin acord cu doctrina, morala și cultul confesiunii din care face parte, beneficiind deplin de libertatea de manifestare religioasă (care include dreptul de a preda credincioșilor săi) precum și de autonomia față de stat și față de celelalte sisteme religioase ori filosofice.

Astfel, în cazul prezentat, o credincioasă a fost încurajată să invoce ajutorul lui Dumnezeu și să își păstreze, prin fidelitate, puterea de a purta Crucea vieții de familie, pentru ca Dumnezeu să suplinească acea lipsă de empatie a soțului iar legământul martiric al căsniciei să rămână curat. Acest lucru a fost propovăduit în Creștinism dintotdeauna și de către toți.

De aceea, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop nu s-a exprimat într-o calitate străină – lăsând specialiștilor (medici, psihologi, etc.) rolul lor în societate – ci a oferit un sfat duhovnicesc în deplină armonie cu propria învățătură religioasă”.

Articolul precedentEL ESTE ȘEFUL SPP INFILTRAT de PAHONȚU în AUR!
Articolul următorDeputat USR: „Lasconi ar trebui să fie candidatul pentru președinție”