Foto: DIICOT

Acțiune de amploare azi în Iași, desfășurată sub coorodonarea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), într-o cauză în care suspecți sunt inclusiv un avocat și un notar.

Astăzi au fost efectuate 18 percheziții domiciliare, toate pe raza judeţului Iaşi, în urma cărora au fost identificate mai multe mijloace de comunicare, înscrisuri utilizate în activitatea infracțională, sume de bani și alte bunuri interzise la deținere. Prejudiciul calculat până acum este de 2.500.000 euro, prin săvârşirea infracţiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani şi abuz în serviciu.

Concret, înșelăciunile au fost comise timp de aproximativ 6 ani, în domeniul imobiliar, membrii grupului din care ar face parte cei doi practiciani ai dreptullui dezvoltând o rețea pentru identificarea unor persoane, de regulă în vârstă, fără moștenitori sau cu moștenitori care domiciliază în străinătate, care solicitaseră reconstituirea drepturilor de proprietate asupra unor imobile reprezentate de suprafețe mari de teren, iar cererile acestora au fost confirmate prin hotărâri de reconstituire a drepturilor de proprietate.

„Rețeta” era simplă, dat fiind că grupul infracţional organizat avea o structură bine ierarhizată, în care fiecare avea un ro bine definit: moștenitorii erau contactați de către suspecţi, ocazie cu care li se solicita întocmirea unei procuri notariale în favoarea unui membru al grupului, prin care acesta să fie împuternicit să procedeze la obținerea actelor necesare și la valorificarea terenului.

Ulterior, după obținerea actelor notariale, membrii grupului obțineau sume de bani de la persoanele interesate de achiziționarea acestora, fiind încheiate antecontracte de vânzare-cumpărare, contracte de cesiune, contracte de dare în plată, însă care ulterior nu mai erau predate titularilor de drepturi. În total, până acum, au fost identificate 10 părți vătămate, au comunicat procurorii DIICOT.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că, grupul infracţional organizat a fost constituit încă din anul 2015 și a acționat în mod efectiv până la data intervenției organelor de urmărire penală, având o structură ierarhizată, în care liderul i-a coordonat pe ceilalți membri, inclusiv pentru valorificarea în scop infracțional a cunoștințelor juridice de specialitate ale acestora (avocat şi notari publici).

Astfel, liderul grupului a primit direct sau indirect, prin persoane interpuse, sumele de bani provenite din activitatea infracțională, a stabilit cuantumul cuvenit fiecărui membru al grupului și le-a distribuit efectiv, potrivit ierarhiei și importanței acestora cadrul grupului, precum şi aplicarea, la nevoie, a unor măsuri de coerciție, prin neplata sumelor de bani sau reducerea cuantumului.

În cadrul rolurilor specifice din interiorul grupului, s-a conturat activitatea infracţională a unui avocat din cadrul Baroului Iași, care și-a pus la dispoziție cunoștințele juridice specializate, pentru a acorda un sprijin infracțional liderului grupului (în același timp, autor al faptelor de înșelăciune). Astfel, activitatea acestuia a constat în identificarea operațiunilor juridice cele mai potrivite, pentru a crea o aparență de legalitate actelor infracționale, a păstrat produsul infracțional, prin inițierea unor circuite de spălare a banilor, a asigurat protecția juridică în cazul în care ar fi fost declanșate proceduri legale față de membrii grupului, folosind totodată calitatea de avocat, pentru a întări seriozitatea susținută de lider față de persoanele vătămate, la momentul inducerii în eroare.

În acest sens, suspectul se deplasa împreună cu liderul grupului la domiciliul persoanelor vătămate, cărora le înmâna cartea sa de vizită, se prezenta în faţa autorităților administrative unde, prin invocarea calității de avocat, intenționa rezolvarea unor aspecte în interesul grupului, inclusiv prin prezentarea unei persoane vătămate a unor aspecte neadevărate, în legătură cu situația juridică a bunului imobil, pentru a o determina să încheie, în calitate de cumpărător, un contract de vânzare-cumpărare. Pentru toate acestea, suspectul a primit de la liderul grupului sume importante de bani, fiind a doua persoană ca importanță în ierarhia grupului.

Totodată, un alt membru al grupului, notar public din municipiul Iași, i-a furnizat liderului informații despre drepturile reale imobiliare care puteau fi tranzacționate în mod fraudulos de către membrii grupului și a autentificat toate actele notariale necesare grupului, uneori cu încălcarea evidentă a dispozițiilor legale. Astfel, suspectul s-a deplasat personal la domiciliul persoanelor vătămate și a autentificat acte, fără a consemna aceste aspecte în încheierea de autentificare, nu a respectat dispozițiile privind procedura succesorală notarială, prin aceea că a finalizat procedura în cursul aceleiaşi zile în care a fost înregistrată cererea, consemnând că nu sunt alți moștenitori, în afara unei persoane, cu toate că acestea erau prezente, chiar în biroul său, a autentificat declarații notariale, deși cunoștea faptul că acestea conțin afirmații neadevărate etc.).

Totodată, au fost identificate și circuite de spălare a banilor, pentru păstrarea produsului infracțional. La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Iaşi vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 16 persoane”, au transmis anchetatorii.

Articolul precedentDacian Cioloş: „Florin Cîţu a aruncat PNL în braţele PSD”
Articolul următorUn tren de marfă încărcat cu lemne a deraiat în Mehedinți