Social democrații au decis ieri că nu vor susține proiectul PNL de modificare legislativă care să îi permită apreședintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare.
Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, fiind explicată de purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romașcanu. Pe scurt, argumentul fiind că nu se poate da o lege pentru o singură persoană.
Membrii Biroului Permanent Naţional al PSD s-au pronunţat de altfel în unanimitate împotriva votării proiectului de modificare a Legii 208/2015, care ar permite candidatura preşedintelui Klaus Iohannis, Romaşcanu subliniind că „totuşi suntem în 2024, iar legi dedicate unei singure persoane nu ar trebui să existe”.
„Atât timp cât este în lucru, în Senat în acest moment, se aştepta un punct de vedere din partea PSD, care a fost formalizat în această şedinţă de Birou Permanent Naţional. (…)
Principial, PSD este în acest an, în 2024, de părere – şi este o părere corectă, pentru că nu putem la fiecare 20 de ani să avem această discuţie – că nu putem da o lege pentru o singură persoană. Dacă este să discutăm, să analizăm, şi asta este o părere personală, dacă putem aplica un asemenea tip de măsură legislativă pentru mai multe persoane – asta trebuie făcut aşezat, gândit. (…) În acest moment, orice demers am face, el este conectat de o singură persoană.
Nu este iniţiativa PSD, nu este o prioritate a PSD. În consecinţă, decizia politică a fost aceasta. Dacă vom gândi la o lărgire a cadrului prin care independenţii pot candida în alegerile parlamentare, o vom face într-un moment aşezat, când nu mai sunt două luni până la alegeri”, a detaliat Romașcanu.
De altfel, și liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat cam același lucru, punctând că va recomanda „colegilor din Parlament şi mie să nu votăm un astfel de proiect”.
„Această lege nu e o prioritate nici pentru mine, nici pentru PSD, nici pentru Guvern. Am spus părerea mea, nu mă interesează. Am evoluat ca societate. Mai sunt categorii socio-profesionale care nu pot candida decât dacă demisionează – magistrați, prefecți… Nu sunt de acord cu o extindere, pentru că există o decizie a Comisiei de la Veneția care interzice modificări”, a explicat și Ciolacu.
Între timp, PNL a sesizat Biroul Electoral Central pentru a se pronunţa în legătură cu proiectul de modificare a Legii 208/2015, sesizarea fiind făcută în baza opiniei Consiliului Legislativ, care a avizat favorabil inițiativa, cu mai multe observaţii: „Apreciem că preşedintele României are dreptul de a candida pentru funcţia de senator sau deputat pe lista unui partid politic, unei alianţe politice sau electorale, chiar şi în lipsa normei preconizate”, se arată în avizul dat de Consiliul Legislativ.
O discuție a fost făcută și de către președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, care ieri, la B1 TV, a vorbit despre adresa formulată de PNL către Biroul Electoral Central, anume că BEC „se va pronunța joi asupra lămuririlor solicitate”.
„A fost solicitat Biroului Electoral Central un punct de vedere cu privire la interpretarea unei anumite prevederi legale din legea alegerilor pentru Parlamentul României. Datorită faptului că reprezentantul partidului care a solicitat aceste lămuriri nu a fost prezent, a sugerat și s-a aprobat un termen până la ședința de joi a Biroului Electoral Central, când va fi examinată această solicitare și se va da un răspuns pe baza prevederilor constituționale și a legii care reglementează organizarea alegerilor parlamentare. (…)
Alte comentarii nu aș vrea să fac, nici cu privire la disputa politică, nici la procesul legislativ care se desfășoară în Parlament în prezent, pentru că Autoritatea Electorală Permanentă, în ceea ce mă privește, rămâne neutră față de competitorii politici și nu va intra într-o dispută politică în niciun fel, iar Biroul Electoral Central se va pronunța joi asupra lămuririlor solicitate de Partidul Național Liberal”, a precizat șeful AEP.
Toată această situație a apărut după ce săptămâna trecută parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus propunerea legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. Proiectul modifică, în acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor:
„Preşedintele României, în funcţie de data alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau unei alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau de deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi cea de preşedinte”, stipulează proiectul.